Енергія, яка змінює Івано-Франківськ!

Триденний Міжнародний форум Енергія Змін 2017/ Power Shift 2017 “Сила самоорганізації”, який об’єднав більше 100 учасників із 8 країн світу, завершився сонячним фестивалем у партнерстві з Прикарпатським еко-енергетичним кластером на площі Ринок біля міської Ратуші та акцією учасників Форуму про необхідність охорони клімату.

З 6 по 8 жовтня Франківськ прийняв у приміщенні Університету Короля Данила 57 учасників з України, 15 – з-за кордону та 35 спікерів. Загалом на Енергію Змін 2017 приїхали представники із 55 громадських організацій з України, Білорусії, Грузії, Киргизстану, Росії та Індонезії.

Протягом цих днів вони вчились, обмінювались досвідом та генерували ідеї за принципами сталого розвитку та партнерства. Тільки так, впевнені вони, можливо змінити життя у містах на більш комфортні та дружні до клімату.

“Міжнародна організація 350.org не вперше підтримує проведення Форуму “Енергія Змін” Українською Молодіжною Кліматичною Асоціацією (УМКА), але цього року захід особливо натхненний, оскільки спрямований на силу самоорганізації. Сьогодні учасники Форуму проводили опитування місцевих жителів на тему розуміння проблеми зміни клімату: чи відчуваються у місті зміни клімату, як можна протидіяти їм, хто повинен вирішувати цю проблему і як мешканці можуть долучитись особисто.

Процитую мешканку міста Яну Соловей, 14 років: “Зміни клімату в Івано-Франківську проявляються частою зміною погоди та сильними зливами. Я давно готова особисто долучатись до вирішення екологічних проблем і шукаю, як можна це зробити. Потрібно більше інформації у школах про те, що клімат змінюється та хто може зупинити цей процес”.

Сподіваємось, якісні зміни, що здатні зупинити зміну клімату і зробити міста зеленими, комфортними для перебування, вільними від викопного палива, розпочнуться із активності наших дітей, батьків, друзів, сусідів, колег. Разом ми сформуємо активне міське середовище!” – Світлана Романко, кампейнерка 350.org в Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії.

Фестиваль енергоефективних рішень, який відбувся на площі Ринок біля міської Ратуші, став завершальною частиною Міжнародного форуму. Подію організовано у партнерстві з Прикарпатським еко-енергетичним кластером. Основна мета – через інтерактивний формат показати франківчанам та гостям міста, чому важливо переходити на чисту енергію та які енергоефективні рішення доступні.

“Хотілося б надати більше інформації для жителів міста по енергоефективним рішенням та забрати бар’єр між мешканцями міста та організаціями, які працюють в цьому напрямку. Зокрема учасники кластеру показали відвідувачам фестивалю передові технології в сфері енергоефективності”, – Людмила Шийко, керівник Прикарпатського еко-енергетичного кластеру.

Технологічні рішення презентували ЕКО Енергія Центр, Енергія Сонця, СТЕМ, LBiotech, Вольт, дослідницька лабораторія Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, конструкторське бюро по будівництву пасивних будинків.

Також учасники Енергії Змін розробили анкету та опитали багатьох містян, щоб дізнались їх розуміння проблеми зміни клімату, яким чином можливо їй протидіяти, вплив кожного з нас та які організації в місті активно працюють в цьому напрямку.

Після анкетування учасники організували акцію “Енергія Змін”, де всі бажаючі зібрались разом, щоб донести необхідність охорони клімату.

 
Довідка:

Організатори події: УМКА в співпраці з Міжнародною громадською організацією 350.org за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Національний партнер Українська Кліматична Мережа

Головний партнер: DRA, Brot für die Welt.

Локальні партнери в місті Івано-Франківськ ГО “Поступовий Гурт Франківців”, Університет Короля Данила, Прикарпатський еко-енергетичний кластер.

Інформаційний партнер: ЕКОПРОСТІР

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6