Дайджест новин УКМ: вересень-жовтень

Новини державної політики

  • Платформу онлайн-закупівель “Прозоро” нарешті адаптували для закупівлі послуг енергосервісу. Вже оголошено 20 відкритих торгів http://saee.gov.ua/uk/news/2019
  • На ЗАЕС планують поставити сонячні панелі https://www.youtube.com/watch?v=RsYSTMJmpzQ І хоча працівники АЕС називають майбутню СЕС додатковим джерелом енергії для атомних блоків в разі системної аварі, ми підозрюємо, що насправді, вони будуть вночі підсвічувати СЕС ліхтарями (через надлишок виробленої електроенергії на АЕС) та продаватимуть отриману електрику за зеленим тарифом. :-)
  • Прем’єр-міністр В. Гройсман завив про чергові плани добудувати 3-ій та 4-ий блоки на ХАЕС. На цей раз розпочати добудовувати планують з 2021 року. Напевно, хочуть подивитися наскільки прибутковою буде СЕС на ЗАЕС.  http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/stroitelstvo/buildon/press/53089-premr_nazvav_termni_dobudovi_dvoh_energoblokv_hmelnitcko_aes/
  • Держенергоефективності опублікували середньозважені тарифи на теплопостачання на підставі яких органи місцевого самоврядування можуть встановлювати їх самостійно http://saee.gov.ua/uk/news/1983
  • Презентовано законопроект про використання рідкого біопалива на транспорті http://saee.gov.ua/uk/news/1976 Текст проекту найближчим часом має з’явитися на сайті ВРУ.
  • Розроблено рекомендації щодо впровадження енергоменеджменту у містах http://saee.gov.ua/uk/news/1992 ймовірно, цей документ набуде офіційного статусу як постанова КМУ.
  • Проходило громадське обговорення Стратегії державної екологічної політики до 2030 https://menr.gov.ua/news/31693.html Офіційно стратегія має бути затверджена ВРУ, але відповідного законопроекту ще не зареєстровано.
  • Презентовано Низьковуглецеву стратегію України https://menr.gov.ua/news/31734.html зараз документ не має ніякого офіційного статусу, тобто це навіть не проект нормативного акту, але мінприроди закликає активного його обговорювати. А поговорити є про що, адже Стратегія передбачає не лише продовження використання вугілля навіть в 2050, а й використовує цікавий лайфхак. Вона ставить ціль досягти до 2050 року зниження викидів на 60% від рівня 1990 року, хоча цей показник – вже досягнутий. Головна проблема – це те що на 2050 рік моделювання стратегії показало використання вугілля а зниження викидів на 40% від рівня 1990 року – це ганьба; зараз викиди становлять 34% від 1990 року. Тобто ми плануємо знову ж таки нарощувати викиди до середини століття

Громадські новини:

  • В Енергетичному співтоваристві утворили робочу групу кліматичних дій, співголовою якої став наш міністр екології. Співголова Конні Хедегорд зазначила: “Наша мета – розірвати менталітет локального характеру, ділитися досвідом та надихнути один одного на надання економічно обґрунтованих пропозицій щодо перехідної енергетики».
  • Оприлюднений звіт «Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року» підтриманий Фондом ім. Гайнріха Бьолля в Україні. Згідно звіту, перехід на ВДЕ можливий за умов встановлення відповідної цільової політики, стимулювання реалізації заходів із підвищення енергоефективності та енергозбереження, виконання екологічних обмежень на викиди теплових електростанцій згідно взятих Україною зобов’язань та відмови від будівництва нових атомних блоків.
  • Переговори близько: УКМ буде слідкувати за Кліматичними переговорами COP23 у Бонні. Представляти УКМ там будуть ЕПЛ, Екоді, Екоклуб. Спільна заява щодо переговорів вже активно готується і долучитися до цього процесу може кожний.
  • Відбулася національнальна конференціяї УНП ФГС СхП. Якщо цей набір букв Вам мало про що говорить, то вам точно треба почитати Блог активіста: Східне партнерство і Україна Зустріч платформ. Якщо Ви можете розшифрувати ці аббревіатури – то вам все одно варто почитати що ж саме відбулося на конференції. Можливо новиною для Вас стане початок проекту «Громадська синергія» чи Ви знайдете щось нове для себе у основних тезах конференції, які викладені за вищенаведеним посиланням.
  • В Україні починає працювати програма EU4ENERGY (21 млн. євро), націлена на підтримку урядів в технічно-науковому вимірі енергетичної політики; виконання програми займається Секретаріат енергетичного співтовариства.
  • На сайті мінприроди є карта несанкціонованих сміттєзвалищ, за інформаціією з якої вони видають приписи місцевим органам влади . До неї є навіть додаток для телефона щоб повідомляти про подібні порушення.
  • Міністр екології висловлює наміри підвищувати ставки екологічного податку. За словами Остапа Семерака, в Україні, сьогодні, ця ставка в сто разів нижча від найнижчої в світі.

Анонси:

Новини мережі:

Осінь багата на різноманітні гучні події.

Новини членів УКМ:

Нагадуємо, що ми завжди раді розказати про проекти та акції, які ви плануєте або вже втілили. Пишіть на пошту uсn@climategroup.org.ua  і ми розмістимо коротке резюме в місячному дайджесті.

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6