Громадськість закликала Уряд збільшити підтримку енергоефективності до 1% з бюджетів усіх рівнів

Активісти, представники громадських організацій провели біля будинку Кабінету міністрів України акцію щодо необхідності збільшення підтримки Урядом заходів з енергоефективності до 1% бюджетів усіх рівнів.

Активісти принесли з собою дві тисячі листівок до Володимира Гройсмана, зібраних у всіх куточках України. У цих листівках українці закликають очільника українського уряду виділити більше коштів на енергоефективність.

За словами учасників акції, Уряд має внести зміни до проекту бюджету на 2018 рік і передбачити до 2020 року план збільшення державної підтримки енергоефективності та енергозбереження хоча б до 1% національного та місцевих бюджетів. На 2017 рік на заходи з енергоефективності та енергозбереження було виділено всього 800 млн грн чи 0,1% бюджету, при цьому ця цифра залишається незмінною і на наступний рік.

“Ми тут, аби привернути увагу уряду до питання енергоефективності, як пріоритетного для України. Якщо енергоефективність – пріоритет, то й державна підтримка має надаватися у достатньому обсязі. Поки що на заплановані 800 мільйонів гривень можна зробити комплексну термомодернізацію всього сотні багатоповерхівок. В той час, як в Україні мільйони будинків!“, – коментує Анна Акерманн, координатор проектів з енергоефективності Центру екологічних ініціатив “Екодія”.

“У бюджеті міста чи об’єднаної територіальної громади єдина стаття, яку можна економити – енергоносії. Економити на заробітній платі, або ж технічному забезпеченні не можливо, а по факту ці статті потрібно збільшувати. Тобто впровадження енергоефективних заходів – це реальна можливість отримання коштів на розвиток громади. Енергонезалежність – наша спільна справа”, – зазначив Дмитро Сакалюк, експерт з енергоефективності ГО “Екоклуб”.

Загалом, акцію під стінами Кабінету міністрів України підтримали представники близько 30 громадських організацій з різних регіонів України, і звернулись з відповідним листом до Прем’єр міністра України.

 

Контакти для додаткової інформації:

Анна Акерманн
Координатор проектів з енергоефективності
Центр екологічних ініціатив «Екодія»
Тел: +380 63 068 4384

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6