Чотири масштабні зміни в енергетиці, що відбудуться упродовж наступних 20 років

Чотири масштабні зміни відбудуться в енергетиці за наступні 20 років: стрімке розгортання і здешевлення ВДЕ, збільшення частки електрики в споживанні, економіка орієнтована на послуги та збереження позицій «нетрадиційної» нафти і газу. Як виглядатиме світова енергетична система через 20 років, чи вдасться нам забезпечити скорочення викидів парникових газів і яких змін на ринку енергетики очікувати? Міжнародне енергетичне агентство (IEA) нещодавно представили власне бачення розвитку енергетики: World Energy Outlook-2017.

1) Технології відновлювальної енергетики стрімко розвиватимуться та дешевшатимуть.

До 2040 р світова потреба в енергії зросте на 30% (здебільшого завдяки Індії та Китаю) і майже половина нового попиту задовольнятиметься енергією з відновлювальних джерел. Частка ВДЕ у виробництві електроенергії становитеме 40%. У багатьох країнах сонячні панелі стануть найдешевшим й найбільш доступним джерелом енергії.

Передбачається, що енергоефективність відіграє визначну роль у зниженні попиту на енергію і допоможе стримати ріст кінцевого енергоспоживання у 2 рази. Стрімкий розвиток технологій відновлювальної енергетики, підвищення ефективності та відсутність великих сховищ для захоронення вуглецю покладуть кінець вугільній ері. Приріст потужностей вугільних установок до 2040 року становитиме лише 400 Гвт (це в 2,3 рази менше порівняно з періодом 2000 – 2017рр) й надалі зменшуватиметься.

2) У 2040 році основною енергією стане електрична, вона займатиме до 40% від світового енергоспоживання. Попередні 25 років така роль належала нафті.

Швидкими темпами відбудеться електрифікація систем обігріву/охолодження а також транспорту. Виробництво електромобілів збільшиться з 2 мільйонів сьогодні до 280 млн до 2040 р.

3) В економічній та енергетичній політиці Китаю відбудуться вагомі зміни, що вплинуть на світові тенденції.
Нова політика Китаю на користь чистих джерел енергії, масштаб експорту технологій ВДЕ та зовнішні інвестиції роблять країну найвагомішим драйвером у переході світу на низьковуглецеву економіку: у 2040 р. у Китаї встановлять одну третю усіх нових вітрових та сонячних електростанцій, а також 40% світових інвестицій у виробництво електромобілів здійснюватиме Китай.

4) США стає безперечним лідером в експорті газу та нафти, завдяки низьким цінам на нафту та системам зрідження газу.

У даному сценарію частка споживання природного газу зростає на 45%, оскільки вважається чистішим джерелом енергії за нафту та вугілля. Попит на нафту продовжує зростати до 2040 року, хоча темп зростання постійно сповільнюватиметься.

Не зважаючи на очікувані позитивні зміни у структурі енергетичного сектору, за даними прогнозами, нам не вдасться скоротити викиди парникових газів в атмосферу. За винятком Китаю та розвинутих країн, у решті світу обсяг викидів подвоється, порівняно із 2000 роком. Найбільший приріст викидів відбудеться у сфері транспорту та промисловості.

Усе вищезгадане стосується сценарію розвитку за «нових політик», однак World Energy Outlook наводить спрощене моделювання розвитку за сценарієм стійкого розвитку. В такому варіанті викиди можуть почати скорочуватися вже після 2020 року – що і потрібно для досягнення цілей Паризької угоди. У сценарії стійкого розвитку пояснюється які дії потрібні щоб цього досягти.

Ознайомитись з резюме звіту IEA World Energy Outlook2017 можна за посиланням (англійською) iea.org/weo2017/#section-5

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6