Україна не буде намагатися зупинити зміну клімату

В технічному завданні української делегації, що відбула на переговори по проблемі зміни клімату, не йдеться про підтримку кроків задля запобігання глобальній катастрофі. Натомість, своїм завданням Україна бачить недопущення рішення, яке б покладало на країни з перехідною економікою додаткові зобов’язання у галузі впровадження Конвенції та Кіотського протоколу.

Представники урядів 189 країн, бізнесові структури та громадські екологічні організації, збираються на чергову зустріч, щоб знайти рішення щодо попередження проблеми зміни клімату. Від України до Найробі (Кенія), де 6-18 листопада відбудеться Друга конференція сторін Кіотського протоколу, направлена делегація, що складається з 17 представників від Мінприроди, Міністерства Економіки, Верховної Ради, Ради Національної безпеки, наукових та громадських організацій.

У Найробі відбудеться продовження переговорів щодо зобов’язань країн на зниження викидів парникових газів, механізмів попередження вирубки тропічних лісів, передачі новітніх технологій у країни, що розвиваються. Також у порядку денному питання щодо організації спеціального фонду адаптації до змін клімату для країн, що найбільше постраждають від наслідків антропогенного втручання у кліматичну систему планети.

Україна за викидами парникових газів входить в двадцятку найбільших забруднювачів планети, але незважаючи на значний внесок України в глобальне потепління, вирішенню проблеми не приділяється уваги. „Уряд не впроваджує цілеспрямованої політики зниження викидів парникових газів незважаючи на інтереси українського суспільства. Проте кроки, які необхідно зробити для зменшення впливу на клімат, наразі потрібні українській економіці, бо призводять до збільшення енергоефективності та зменшення споживання викопного палива”, говорить Ірина Ставчук із Національного екологічного центру України.

Глобальна зміна клімату вже не є привидом для сперечання і визнана як вченою так і політичною спільнотами найбільшою екологічною та економічною загрозою людству. Вже до кінця цього століття сотні мільйонів людей можуть стати біженцями через нестерпні умови життя на своїх територіях, неможливість вирощування продуктів, повне затоплення поселень або відсутність питної води.

Українські вчені вказують, що наша країна так само потерпатиме від зміни клімату. Нам загрожують аномальні температурні умови, перетворення степів південного регіону на пустелі, затоплення прибережних районів Чорного та Азовського морів, гостра нестача питної води у південних та східних областях. Це все загрожує економічному розвитку країни вже у наступні десятиліття.

Катастрофічні наслідки зміни клімату ще можна відвернути, але для цього більшість країн повинна докласти зусиль. Британський економіст Н. Стерн вказує, що „якщо людство не буде вживати заходів зі зниження викидів парникових газів вже сьогодні, то втрачатиме 5-20% ВВП щорічно. На противагу, на поступове зниження викидів парникових газів необхідно лише 1% світового ВВП ”.

За додатковою інформацією звертайтеся до Ірини Ставчук, Національний екологічний центр України. Тел. (044) 494 03 54 ,
Irina.stavchuk AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6