Огляд кліматичної політики України за підсумками брифінгу УКМ 21 грудня

Питання зміни клімату поступово нарощують політичну вагу в Україні: раніше Мінприроди лише виконувало поставлені йому завдання по змінам клімату, а зараз починає формувати порядок денний у цій темі. Таким є висновок брифінгу УКМ про кліматичну політику, який пройшов 21 грудня в офісі ГО Екодія. Нижче його короткі підсумки.

Головним органом кліматичної політики в Україні є відділ кліматичної політики Мінприроди. Його інституційна спроможність досі нижча, ніж Агентства екологічних інвестицій, ліквідованого у 2014 році. Наступного року Україна має подавати національне повідомлення по змінам клімату та дворічний звіт. Останнього разу ці звіти готувало вищезгадане Агентство, а зараз в Мінприроди брак фахівців, які могли б їх готувати. Тому Міністерство розраховує на допомогу інших організацій у виконанні цього завдання.

Завдяки прийняттю Концепції політик про зміну клімату та плану дій до неї вдалося винести кліматичну політику загалом на рівень уряду. У розробці Плану дій брало участь Міненерго також, що свідчить про наближення кліматичної і енергетичної політики.

Щодо політики з адаптації до змін клімату, то ситуація невтішна: немає фахівців, національні знання про планування заходів з адаптації обмежені кількома публікаціями та експертами. Нам невідомі первинні дослідження про зміни режимів погоди у різних регіонах України, про вплив цих змін на інфраструктуру та сільське господарство. Без таких досліджень ні міста ні уряд не зможуть розробляти плани реагування, оскільки не ясно на що саме треба реагувати.

В планах Мінприроди до 2020 спільно з Міненерго розробити план дій з енергетики і клімату. На 2018 плани Мінприроди у сфері клімату такі:

  • Прийняти закон про створення системи Моніторингу звітності і верифікації викидів парникових газів. Оприлюднення проекту закону очікується в січні. Міністерство працюватиме над удосконаленням обліку викидів, в тому числі в сфері землекористування (ліси, сільське господарство). Планується затвердити єдині методики обліку викидів для підприємств.
  • Прийняти закон Про озоноруйнівні речовини.
  • Зміни до положення про Міжвідомчу комісію із забезпечення виконання Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (МВК). Зараз комісія повноцінно не виконує своїх задач, через слабке представництво інших міністерств. МВК покликана інтегрувати кліматичну політику у плани інших міністерств. Пропозиції змін до положення чекають і від УКМ.
  • Робота над Стратегією низьковуглецевого розвитку. Вона буде винесена на розгляд МВК, після чого має стати ясною її подальша доля. Немає чіткого бачення щодо призначення цієї стратегії: чи вона розроблена виключно на виконання Паризької угоди, чи має ширші завдання, як то інтегрувати кліматичну політику у інші.
  • Робота над інтеграцією нац. кліматичних цілей у плани і стратегії органів місцевого самоврядування. Такий пункт передбачений Планом заходів на виконання Концепції кліматичної політики.
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6