Енергосервіс в Україні – механізм залучення інвестицій та шлях до енергоефективності

27 квітня в Україні відбувся IV Форум енергетичного партнерства, ініційований Державним Агентством з енергоефективності та енергозбереження.
На заході міністри, представники донорських організацій, мери та бізнес дискутували про нові механізми фінансування енергоефективності у громадах – зокрема ринок ЕСКО-послуг. Співпраця з енергосервісними компаніями (ЕСКО) є одним з дієвих та ефективних механізмів залучення коштів у термомодернізацію об’єктів соціальної сфери.
На Форумі побувала радниця Української кліматичної мережі (УКМ) – Юлія Мельник.

Енергосервіс – найперспективніший інструмент для заміни освітлення та утеплення шкіл, садочків, лікарень і нових ОСББ. Це великий ринок енергоефективності, а потенціал – 7 млрд доларів інвестицій та 1 млрд м куб. економії газу” – коментує експертка.

Фото: IV Форум енергетичного партнерства. Авторка світлини: Юлія Мельник 

Лише в бюджетній сфері країни близько 100 тисяч будівель потребує термомодернізації. На сьогодні, потреба в інвестиціях складає від 4,2 до 8,5 млрд дол. Для дієвих змін потрібна державна підтримка та активне залучення бізнесу до соціальних проектів на умовах розумного партнерства. Тож, популярність ЕСКО в країні набирає обертів. Проте, щоб досягти суттєвого скорочення споживання енергії, еско-проекти мають бути комплексними.

“Ринок енергосервісу знаходиться лише на низькому старті. І за наступні 3-5 років він буде стрімко розвиватися. На енергоринку кожен намагається вторгувати собі найвигідніші умови та ціну. Зараз найбільш популярним є встановлення лише індивідуального теплового пункту (ІТП), проте, я сподіваюся, що з часом з’явиться більше комплексних рішень та проектів не лише з модернізації будівель. Наприклад, заміна зовнішнього освітлення на біль ощадне, що теж впливає на енергоспоживання” – підкреслює експерт УКМ, координатор проектів природоохоронної організації “Екоклуб” – Дмитро Сакалюк.

Експерти з 30 екологічних організацій української кліматичної мережі наголошують: Уряд має робити більші ставки на енергоефективність. Адже, раціональне споживання енергії це шлях до енергонезалежності, сталої економіки країни та збереження коштів у гаманцях українських родин.
Механізм ЕСКО заснований на наданні спеціалізованою енергосервісною компанією комплексу послуг з енергозбереження з подальшим відшкодуванням своїх витрат і отриманням фінансового прибутку з фактично досягнутої економії енерговитрат. Пакет послуг включає проведення процедури енергоаудиту, підбір, встановлення та введення в експлуатацію енергозберігаючого обладнання коштом компанії. Інструмент розроблений для залучення інвестицій від бізнесу для реалізації проектів з енергоефективності у закладах соціальної та бюджетної сфери.

Отримувати анонси та новини членів мережі

Стати членом УКМ

Маргарита Мостова
медіа координаторка УКМ

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6