До вашої уваги – Дайджест Української Кліматичної Мережі за травень 2018

Українська кліматична мережа продовжує свою активну діяльність як на націонаьному, так і на регіональному рівнях. Це стає можливим завдяки наполегливій діяльності кожної з організацій, що є частиною мережі. Тож, пропонуємо Вашій увазі дайджест клімату та активностей УКМ за травень 2018-го.  

                                      Національні новини

  • Міжвідомча комісія із забезпечення виконання Рамкової конвенції ООН про зміну клімату  затвердила проект Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2016 рр. Короткий екскурс: Національний кадастр антропогенних викидів з джерел та абсорбції поглиначами парникових газів є базою показників щодо викидів і поглинання парникових газів у всіх секторах промисловості, сільському господарстві, енергетиці, лісовому секторі, секторі відходів та їх переробки, низці інших галузей .
  • Держенергоефективності та Північна екологічна фінансова  корпорація “НЕФКО” підписали Угоду щодо забезпечення функціонування Фінсько-українського трастового фонду для фінансування розробки «зелених» проектів в Україні. Обсяг фонду становитиме близько 6 млн євро. Угодою також заплановано створення Офісу оцінювання та моніторингу впровадження проектів, які будуть фінансуватися фондом.

Новини УКМ

  • 1 червня відбулася зустріч засновників коаліції “Енергетичний перехід в Україні”, в якій взяли участь члени Української кліматичної мережі – Екодія, Екоклуб, Еколтава. Подію ініціювали 350.org, Центр екологічних ініціатив “Екодія” та Фонд ім. Гайнріха Бйолля в Україні. Координаторами зустрічі виступили  – радниця УКМ – Юлія Мельник, яка є кампейнеркою напрямку 100 % ВДЕ в регіоні CЄКЦА та експерт з кліматичної та енергетичної політики “Екодії” – Олег Савицький.  Основна ціль зустрічі – планування потужної Всеукраїнської кампанії енергетичного переходу на відновлювану енергетику в Україні (100 % ВДЕ до 2050 року)  та регіоні, а також напрацювання спільних та єдиних механізмів комунікації і співпраці між учасниками коаліції.
  • УКМ спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України ініціюють семінар на тему “Врахування змін клімату в розвитку громад”, який відбудеться 14- 15 червня в Полтаві. Захід орієнтований на представників ОТГ, енергоменеджерів та фахівців відповідних відділів місцевого самоврядування, активістів/ок з різних областей країни.
    Експерти, та громадські організації зберуться разом аби на локальному рівні розглянути наступні питання:
    – Що таке місцева кліматична політика і якою вона має бути ? Який досвід її розробки та виконання в інших країнах?
    – Які фактори включає місцева кліматична політика, та які існують підходи до її розробки в розвинутих містах Європи та України безпосередньо.
    – Як поєднати національну кліматичну політику із місцевим рівнем? Що планує Мінприроди в цій сфері?
    – Як стимулювати місцеву владу та громаду включати кліматичну політику до місцевих стратегій розвитку?
    В ролі спікерів на тренінг запрошено представників:
    – Міністерства екології та природних ресурсів України
    – Європейської ініціативи в Україні “Угода Мерів”
    – Природоохоронної організації Екоклуб“ (м. Рівне)
    – Екологічної організації Ekoltava (м. Полтава)
    З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2J2RPBy
  • Члени УКМ підтримали міжнародну ініціативу “День Дій” покликану посилити увагу до проблем клімату. Глобальна акція відбувається в Україні в рамках кампанії “Міста для життя” від міжнародних партнерів УКМ  – 350.org. До ініціативи долучилися 8 команд з різних областей країни, серед яких ГО “Еколтава”, Хмельницький молодіжний клуб розвитку та Агенція сталого розвитку “АСТАР”, Екологічний клуб “Еремурус”. У такий спосіб організації привертали увагу місцевої влади та громадськості до проблеми глобального потепління.  Ініціатива “День дій” вже традиційно підпадає та приурочена до Міжнародного дня захисту клімату – 15 травня. Більше про успіхи кампанії в Україні та регіоні, деталі та фото з акцій у матеріалі.
  • З 26 по 28 липня в Одесі відбудеться проміжна стратегічна зустріч Ради УКМ. На порядку денному стане планування та розробка оперативного плану по найбільших кампаніях та напрямках Мережі- 100 % відновлюваних джерел енергії в країні, та спрямування 1 % видатків з бюджетів всіх рівнів держави на енергоефективність. З головними напрацюваннями та пропозиціями від Ради, члени Мережі будуть ознайомлені відразу після стратегічної зустрічі. Рада УКМ закликає всіх учасників Мережі вносити  своє бачення діяльності по вище перелічених цілях УКМ та пропозиції до обговорення під час зустрічі радників та радниць. Інформацію рекомендуємо надсилати до спільної поштової розсилки: climngoukr@googlegroups.com
  • Українська кліматична мережа спільно з партнерами – 350.org в Україні оголошують про проведення літнього екологічного табору “Green Camp”, який відбудеться 1-5 серпня в Карпатах. Це стане своєрідною платформою нетворкінгу, відпочину та планування подальших спільних дій для всіх членів УКМ, комад 350.org в Україні та всіх екологічних і кліматичних активістів країни.   Місце: “Дідова хатчина” у с. Яворів (Косівського району). У програмі: стратегічні та навчальні сесії (лобіювання, обмін досвідом, напрацювання кампанії “100% ВДЕ”, планування глобальної акції «Rise for Climate Action» в Україні (8-9 вересня); прогулянки гірськими хребтами; майстер-класи з традиційних гуцульських ремесл (різьбярство, ліжникарство, гончарство). Остаточний формат буде представлено найблищим часом. Локальними координаторами заходу цьогоріч є громадська організація “Еколтава”, тож за деталями та пропозиціями заохочуємо звертатися за адресою: office@ekoltava.org
  • 25 квітня було ухвалено та передано до розгляду парламенту документ про Стратегію екологічної політики України до 2030 року.
    Організації – члени УКМ підготували основні висновки та рекомендації щодо нової, пропонованої Урядом, Стратегії. В проекті даного документу наявні суперечливі пункти, які можуть поставити під загрозу не тільки сферу охорони довкілля, а й енергетичну безпеку та загальні перспективи економічного розвитку України. У матеріалі “Факти ICTV” експерт з енергетичної та кліматичної політики “Екодії” – Олег Савицький детально пояснив  чому запропонована екостратегія 2030 має бути доопрацьованою та враховувати необхідність розвитку відновлюваних джерел енергії в країні. Детально читайте у розділі БЛОГИ: https://bit.ly/2sewV9a та на сайті УКМ у матеріалі “Приймаючи недієву екологічну стратегію, Україна ризикує втратити «зелені» інвестиції та перспективи розвитку”

Новини членів УКМ

  • WWF в Україні
  • Ініціює створення Української гідроенергетичної платформи (УГП). З цього приводу 22 травня в Києві  команда провела  Перший Форум УГП для енергетиків, екологів, представників бізнесу та влади. Матеріали з Форуму можна знайти за посиланням: energyukraine.org
    Під час Форуму було домовлено створити дві робочі групи: перша група з розробки екологічних правил/критеріїв/стандартів щодо функціонування малих ГЕС, друга – з розробки методології визначення “no-go areas” – територій, що представляють собою особливо цінні річки та річкові ділянки, де будівництво малих ГЕС має бути повністю забороненим. Засідання робочих груп планується 19 червня (перша група) та 20 червня (друга група) в м. Києві. Всім, хто хоче взяти участь в роботі груп, варто зареєструватися до 8 червня за посиланням , або написати на smatus@wwfdcp.org
  • ГО “Екоклуб” – м. Рівне
  • 31 травня разом з  Реанімаційним Пакетом Реформ провели експертне обговорення енергетичних планів міст України. Разом з представниками Мінрегіону, Держенергоефективності та членами – організаціями УКМ представили порівняльний аналіз Планів Дій Сталого Енергатичного розвитку 5 міст України: Хмельницького, Рівного, Полтави, Кременчука та Івано- Франківська. Основні висновки події у матеріалі.
  • Організували для 19-ти найбільших ОТГ навчальний тур на тему енергоефективності у громадах. З 14 по 15 травня дев’ятеро  експертів навчали енергетичному менеджменту, фандрайзингу, фінансовому плануванню. Всі презентації та матеріали навчально-практичного семінару «Енергоефективність та ВДЕ» можна знайти за посиланням. Основні висновки. результати та думки учасників у статті.
  • Відвідали семінар у Берліні на запрошення колег із Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine. Разом із представниками громадських організацій майже з усіх країн Європейського енергетичного співтовариства шукали можливості діяльності для пришвидшення переходу до сталої енергетики завдяки Співториству. Результатом стали підвищення обізнаності учасників та домовленість про спільну подальшу діяльність.
  • ГО “Український екологічний клуб  “Зелена Хвиля” – м. Київ
  • Розпочали нову хвилю екологічних ігор “Keep сool”. Проект має на меті створення мережі фасилітаторів еко-ігор у формальній та неформальній освіті в Україні. Ініціатива  триватиме до березня 2019 року і включає проведення серії з 5 тренінгів з екологічних ігор для майбутніх фасилітаторів. У період з кінця вересня по грудень 2018 в Києві та регіонах планують  навчити щонайменше 40 активістів, які отримають базові навички проведення еко-ігор та будуть забезпечені необхідними методичними матеріалами для подальшої роботи.Все про можливість участі та програму на сайті “Зеленої Хвилі”. Відбір на участь у тренінгу здійснюється на конкурсних засадах; для подачі заявки на участь потрібно заповнити онлайн анкету до 31 червня 2018. Контактна особа: Дарина Кулага, daryna.kulaga@gmail.com +38 095 805 33 33
  • Запрошують стажера/ку для участі в організації серії тренінгів для майбутніх фасилітаторів екологічних ігор. Тренінги проводитимуться восени 2018, в Києві та 4 інших містах України. Детальніший опис проекту за посиланням. Можливості та умови роботи для кандидатів у описі вакансії. Для участі у конкурсі потрібно заповнити онлайн форму до 15 червня 2018.
  • Центр Екологічних Ініціатив “Екодія”  – м. Київ
  • Оголошує конкурс статей та блогів, що присвячені темі трансформації вугільних регіонів України. Конкурс проводиться у трьох номінаціях:
    –  “Екологія вугільних регіонів” – у цій номінації приймаються матеріали про вплив на довкілля вугільної промисловості, шляхи вирішення пов’язаних з цим екологічних проблем.
    –  “Альтернатива вугіллю” – надіслані на цю номінацію матеріали мають розповідати про альтернативні шляхи розвитку українських вугільних регіонів, перехід на відновлювані джерела енергії та енергоефективні технології.
    –  “Нове життя” – у цій номінації приймаються матеріали про те, як трансформація українських вугільних регіонів вплинула на життя конкретних людей.
    Переможець у кожній з номінацій отримає гонорар у розмірі 5 000 грн. До участі в конкурсі приймаються статті та блоги опубліковані в онлайн-виданнях з 1 cічня по 10 червня 2018 року. Кінцевий термін подання матеріалів – 10 червня, 17:00. Для участі в конкурсі достатньо заповнити форму, де серед іншого потрібно надати посилання на опублікований матеріал. За додатковою інформацією звертайтесь: agarasym@ecoact.org.ua
  • Радниця УКМ, координаторка кампанії з питань змін клімату – Софія Садогурська та координаторка енергетичного відділу  “Екодії” – Анна Акерманн виступили спостерігачками від громадськості на черговій сесії Кліматичних Переговорів ООН. Ця всесвітньо важлива подія відбувалася з 30 квітня по 10 травня у німецькому місті Бонн. З основними висновками та результатами, які привезли експертки з переговорів можна ознайомитися у статті “Екодії” та на сайті УКМ.
  • 16 – 17 травня спільно з міжнародною кліматичною мережею Climate Action Network ініціювали та провели тренінг “Як робити дієві кампанії з просування відновлюваної енергетики?» (м. Київ). Учасники мали змогу долучитися до планування стратегії з популяризації переходу на сталі відновлювані енергоресурси в Україні та планування кампанії за 100%ВДЕ. До події долучилися і організації- члени УКМ з різних регіонів  – ГО “Екоклуб”, “Еколтава”, “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”, “Екодія”, “СвітОсвіт”. Тренеркою заходу стала комунікаціна менеджерка міжнародної мережі CAN – Тетяна  Шауро. До планування кампанії по переходу на відновлювані джерела енергії в Україні долучилися і міжнародні партнери  – організація 350.org в Україні.
  • Активно підтримують в Україні світову кампанію #StepUp2018, яку розпочала міжнародна мережа Climate Action Network. Ціль кампанії – закликати уряди країн до масштабної та всебічної протидії зміні клімату.До кампанії вже долучилися лідери з усього світу.  Спортсмен, чемпіон України з плавання, блогер Дмитро Щебетюк від імені української громадськості закликав Україну переглянути свої цілі по скороченню викидів та об’єднатися задля збереження планети. Більше про кампанію та заяву дивіться у матеріалі “Екодії”
  • ЕГО “Зелений Світ” – м. Чортків Тернопільська області
  • Провели ілюстровану зустріч з педагогічним та учнівським колективом школи-інтернату в м. Тлумач (Івано-Франківська область). Аудиторії вчителів школи було представлено ілюстровану лекцію «Ризики будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністровському каньйоні». Як відомо, ПАТ «Укргідроенерго” та Уряд вже третій рік поспіль виношують плани будівництва каскаду з шести нових великих ГЕС на Дністрі. Учні – старшокласники ознайомилися з презентацією від «Зеленого Світу» на тему «Дністровський каньйон – одне з «Семи Природних Чудес України». Більше про діяльність ЕГО “Зелений Світ” на сайті
  • Приймають участь у Днях сталої енергії та готуються до проведення громадської оцінка ПДСЕР м. Чортків у червні.
  • Планують тренінг для школярів про правила дорожнього руху для велосипедистів.
  • Також “Зелений Світ” працює над позицією стосовно розвитку гідроенергетики, яку планують запропонувати до обговорення організаціям мережі.
  • ГО “ЕКОЛТАВА” – м. Полтава
  • Продовжують традицію та готуються до проведення четвертого щорічного табору для екологічних та кліматичних активістів країни –  “Green Camp” за фінансової та експертної підтримки УКМ та 350.org. Захід відбудеться з 1 по 5 серпня у мальовничій садибі “Дідова Хатчина” на Прикарпатті. Детальна програма та умови  участі вже скоро на сайті “Еколтави” та на загальній розсилці членів Мережі.
  • Анонсують 14-15 липня тренінг для працівників закладів освіти Полтавської області на тему поетапного впровадження свідомого та раціонального поводження з відходами у школах: від навчання сортувати до здачі вторинної сировини на переробку. Під час тренінгу учасники отримають основні знання щодо видів відходів та їх класифікації, дізнаються успішні приклади запровадження роздільного збору сміття у школах та етапи цього процесу. По закінченню тренінгу кожен матиме методичні матеріали, мультимедійні файли  та електронні порадники для проведення навчальних лекцій на тему поводження зі сміттям у своєму закладі. Деталі вже скоро на сайті “Еколтави”.
  • Провели інформаційний тур для ОТГ та медіа Полтавської області та суміжних районів  на тему “Впровадження сортування відходів в ОТГ+ екскурсія на виробництво сортувального обладнання”.
  • “Хмельницький молодіжний клуб розвитку”- м. Хмельницький
  • Стали координаторами Дня Дій у Хмельницькому,в рамках якого провели воркшоп для студентів – екологів на тему “Менеджмент екологічних проектів” та кліматичні настільні ігри.  
  • Зараз команда готується до семінару на тему сонячної енергетики у Хмельницькому.
  • МГЕО “Наш дім – Манява” с. Манява, Івано-Франківська обл.
  • Разом з представниками ОТГ взяли участь у турі з обміну досвідом проектів у сфері  енергоефективності. Тур відбувся у Львівську та Тернопільську області.
  • Як партнерська організація з ГО «Інститут регіонального розвитку»  взяли участь у організації та проведенні круглого столу «Енергоефективність Івано-Франківщини: стан та напрямки реформування в умовах євроінтеграції». Підсумки та результати події вже на сайті організації.
  • Працюють над підготовкою аналітичного документу щодо впровадження енергетичної політики в ОТГ Івано-Франківської області.
  • Підготували пропозиції щодо енергоефективності для ОТГ Івано-Франківської області. 

Актуальні вакансії у організаціях УКМ

  • Центр екологічних ініціатив “Екодіярозшукує спеціаліста з комунікацій. Все про можливості та ідеального кандидата на посаду комунікаційника/ці в описі вакансії.Резюме потрібно надіслати до 15:00 5 червня 2018 рокуна скриньку jobs@ecoact.org.ua з темою листа “Хочу бути вашим комунікаційником/вашою комунікаційницею”
  • ГО “Зелена хвиля” шукає стажера для участі в організації серії тренінгів для майбутніх фасилітаторів екологічних ігор. Тренінги проводитимуться восени 2018, в Києві та 4 інших містах України. Детальніший опис можливостей та пропозицій вакансії за посиланням. Для участі у конкурсі потрібно заповнити он-лайн форму до 15 червня 2018. Будь-які питання щодо конкурсу на посаду стажера надсилайте координаторці проектів ГО «Зелена Хвиля»: Дарина Кулага, daryna.kulaga@gmail.com , +38 095 805 33 33

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

Голова Ради Української кліматичної мережі                           Медіа – координаторка УКМ

Ілля Єременко                                                                               Маргарита Мостова

illia@ecoclubrivne.org                                                               ucn@climategroup.org.ua

+380 63 4835122                                                                            +380 99 92 99 794  

                                                                          

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6