Початок впровадження енергостратегії України: аналіз експертів УКМ

Минулого тижня Кабмін затвердив план заходів для реалізації першого етапу Енергостратегії України до 2035 року. Документ має назву “Реформування енергетичного сектору (до 2020 року)”.

Нагадуємо, що експерти Української Кліматичної Мережі вже готували свої коментарі до попередього варіанту, частина з них була врахована. На сьогодні, план помітно змінився.

  • З’явився пункт про фонд енергоефективності.
  • Значно детальніше описано заходи з розвитку сонячної і вітрової енергетики,
  • Заплановано заходи з відродження регіонів, де вугільні шахти будуть ліквідовані.
  • Передбачено необхідність економічого обгрунтування інвестиційних проектів Національного плану скорочення викидів від великих установок.

Розділ плану, що присв’ячений енергоефективності, пропонує досить детальний перелік заходів. Наприклад, створення Фонду енергоефективності та інших фінансових механізмів підтримки енергоефективності в будівлях, стимулювання енергоменеджменту, конкурентний ринок теплової енергії, тощо.
Якщо передбачене планом, вдасться втілити це призведе до суттєвого підвищення енергоефективності і відповідного скорочення викидів парникових газів.

Водночас, план орієнтований на подальший розвиток атомної і вугільної енергетики, що відкладає у часі іта підвищує вартість енергетичного переходу на відновлювану енергію для України. “Консервує” генерацію енергії в державі на рівні спадку Радянського союзу.
Важливо згадати, що проект плану мав пройти процедуру Стратегічної екологічної оцінки (СЕО), на чому УКМ наголошувала у своїх коментарях. Цього вимагає Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” та міжнародна Конвенція про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті (конвенція Еспо). Якщо документ не пройде оцінку СЕО – це може стати підставою для оскарження затвердженого плану у судовому порядку.

Експерти українського кліматичного руху звертають увагу,що План заходів передбачає:

  • Добудова двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС та продовження експлуатації 5 блоків на декількох АЕС, пошук майданчиків для будівництва нових АЕС.
  • Розробка програми розвитку ядерної енергетики та вибір технологій для будівництва нових енергоблоків.
  • Прийняття стратегії низьковуглецевого розвитку України до 2030 у жовтні 2018.
  • Прийняття усіх актів, необхідних для запровадження системи торгівлі викидами (СТВ), до кінця 2018 року.
  • Прийняття Закону “Про енергоефективність” до кінця 2018 року
  • Створення ринку “зелених” облігацій
  • Розробка підзаконних актів для реалізації закону “Про фонд енергоефективності”, що запланована на травень 2018, тобто навіть до затвердження Плану заходів КМУ.
  • Ліквідація перехресного субсидування (різні ціни на один і той же товар для різних груп споживачів. Зараз промисловість платить за електрику дорожче, щоб держава могла “тримати” низькі ціни для населення).
  • Впровадження енергоефективності в шкільні освітні програми у співпраці з МОН.
  • Прийняття закону для запровадження аукціонів на купівлю електроенергії у 2019 році
    Будівництво Канівської ГАЕС і Каховської ГЕС, за умови позитивного висновку екологічної експертизи міжнародних фінансових установ.

Отримувати анонси та новини  Української кліматичної мережі

Стати членом УКМ

Єременко Ілля
Голова Ради Української кліматичної мережі, «Екоклуб» м. Рівне
тел. +380 63 483 51 22,
illia@ecoclubrivne.org

Маргарита Мостова
Медіа – координаторка УКМ
тел. +380 99 92 99 794
ucn@climategroup.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6