Україна гальмує переговори ООН зі зміни клімату

Фото: Олексій Багнюк
Фото: Олексій Багнюк

Україна гальмує переговори ООН зі зміни клімату. Про це представники Робочої групи зі зміни клімату заявили під час прес-конференції, яка відбулась сьогодні у Національному інформагентстві «Укрінформ».

Позиція, яку Україна збирається представляти у Копенгагені – неконструктивна. У той час, коли більшість країн заявляє про зниження викидів, Україна збирається їх збільшувати, повідомила журналістам координатор з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Ірина Ставчук. «Офіційна позиція нашої країни передбачає найбільший ріст парникових газів в світі – на 70 % від рівня 2008 року до 2020 року! З такою позицією соромно їхати на переговори».

Зважаючи на значний потенціал енергозбереження Україна може і повинна обмежувати викиди парникових газів. Щороку Уряд витрачає мільярди гривень на субсидії в атомну та вугільну енергетику, аби будувати нові енергогенеруючі потужності, енергію від яких вже нікуди дівати. Водночас спрямовувати кошти на енергозбереження в житлово-комунальному секторі та на підприємствах дешевше до 10 разів, впевнені представники громадських організацій. Саме так Україна зможе зупинити ріст викидів парникових газів і ефективно використовувати кошти бюджету.

Відповідаючи на запитання журналістів, провідний юрист громадської організації «Екологія-Право-Людина» Мар`яна Булгакова наголосила, що така неконструктивна позиція – не єдине проблемне місце в політиці нашої країни щодо боротьби зі змінами клімату. «В Україні досі відсутня національна стратегія із скорочення викидів парникових газів. Також немає системи належного нормативного регулювання питання міжнародної торгівлі квотами. Уряд не надає інформації на які конкретно проекти пішли кошти від продажу квот Японії. Зважаючи на це, нашою організацією було ініційовано судовий процес проти Національного агентства екологічних інвестицій України щодо незаконного обмеження доступу громадськості до такої інформації» – повідомила Мар`яна Булгакова.

Не залишаються осторонь проблеми і пересічні українці, які повністю підтримують ідеї боротьби із зміною клімату. Активно беручи участь у екологічних карнавалах (цього року в Україні відбулися акції 350.org (ініціатива, спрямована на зниження рівня СО2 в атмосфері до 350 часток на мільйон), інформаційний тур “Клімат змінюється. Час діяти!”). Своїми підписами та зверненнями вони закликали можновладців не бути байдужими до оточуючого нас середовища.

Нагадаємо: 7 грудня у Копенгагені розпочнуться міжнародні переговори ООН зі зміни клімату, під час яких 192 країни повинні домовитися про скорочення викидів парникових газів. Передбачається, що нова угода, яку планується підписати у данській столиці, призупинить зростання обсягів викидів парникових газів на планеті з подальшим їх скороченням.

Довідка:

Робоча група зі зміни клімату – мережа неурядових екологічних організацій, які співпрацюють між собою для реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. До її складу входять 18 екологічних громадських організацій зі всієї України.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Христина Рудницька
Координатор прогарми зі зміни клімату
Національний екологічний центр України ( тел.: 044 353 78 42)
krudnytska AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6