Вже цієї осені відбудеться перший світовий віртуальний кліматичний Саміт лідерів країн

27 червня Хільда ​​Хайн, президентка Республіки Маршаллових Островів і майбутня голова Групи кліматично вразливих країн (Climate Vulnerable Forum), оголосила про перший в світі онлайн-Саміт світових лідерів, який відбудеться 22 листопада 2018 року. 
Захід не матиме вуглецевого сліду та стане першою подією світового рівня, що абсолютно не шкодитиме навколишньому середовищу та клімату. Адже всі учасники відмовляються від перельотів літаками та використовують лише сучасні засоби онлайн зв’язку.

Запрошені лідери всіх держав. Передбачається, що на Саміті країни наважаться заявити про підвищення своїх кліматичних цілей для утримання зростання глобальної температури планети не більше ніж 1.5 ° градусів. Саме цей показник – крайня межа для виживання для найбільш кліматично-вразливих країн.

«З чим стикаємося ми, світ зіткнеться також» – говорить президентка Хайн.
«Всі країни повинні в терміновому порядку знайти можливість активізуватися і зробити більше для вирішення проблеми зміни клімату, якщо ми хочемо захистити вразливі країни і людей в усьому світі від посилення небезпеки для життя і розвитку людства, включаючи реальні загрози для таких країн, як моя».- говорить очільниця Маршаллових островів.

Колеги з Групи кліматично вразливих країн (CVF) приєдналися до заклику:
«Занадто довго наші громадяни страждали, поки інтереси інших були поставлені за пріоритет. На Саміті CVF ми плануємо дати світові зрозуміти, чому за клімат варто боротися. Оскільки небезпека тепер “стукає у кожні двері”, ми впевнені, що будемо надихати та стимулювати нові зусилля для вирішення цієї глобальної загрози » – заявив Гемедо Далла, Міністр навколишнього середовища, лісів та зміни клімату Ефіопії.

Заяву вже підтримали уряди, громадськість на науковці.

Президент Франції Емманюель Макрон наголосив:

«Я дякую президенту Маршаллових островів за її екстрений заклик до всіх країн. Разом ми повинні вирішувати проблеми, викликані зміною клімату, що становлять загрозу для всіх частин світу. Ми маємо зберегти майбутнє для людства. Франція з радістю приймає цей виклик. Ми готові посилити свої кліматичні цілі. У нас немає “ запасної” планети ».

У свою чергу Губернатор Каліфорнії Джеррі Браун підтримав:

«У цьому році президентка Хайн допоможе нести факел кліматичних дій від Глобального кліматичного Саміту в Каліфорнії до Конференції ООН з питань клімату в Польщі в грудні цього року».

Хоесонг Лі – Голова Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК):

«МГЕЗК докладає всіх зусиль для завершення спеціальної доповіді про глобальне потепління в межах 1,5ºC, яка буде випущена на початку жовтня. Як Голова МГЕЗК я радий почути, що Група кліматично уразливих країн (CVF) організовує перший безвуглецевий Саміт. Я сподіваюся, що наш звіт надасть цінну наукову базу для ваших дискусій, а також проінформує про сучасні кліматичні тенденції учасників кліматичних переговорів на COP24, що відбудуться за кілька тижнів після Саміту ».

Мережа CAN та безпосередньо Українська кліматична мережа, до якої входять 30 українських екологічних організацій країни, підтримують заяву вразливих країн. Ця заява дає надію на те, що ми досягнемо консенсусу між усіма країнами. Уряди зможуть посилити цілі щодо зниження викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики у своїх державах вже на наступних кліматичних переговорах в Катовіце (Польща), що відбудуться в грудні 2018 го.
Це буде першим важливим етапом у реалізації Паризької угоди. Щоб цей міжнародний договір досяг своєї цілі – утримання потепління нижче рівня 1,5 ° С – країни повинні кожні п’ять років переглядати, оновлювати та посилювати свої національні цілі (NDC).

Наступний раунд – 2020 рік.  Але для країн, готових представити нові цілі в 2020 році, процес повинен початися з національних змін вже в січні 2019-го. Тому Уряди повинні почати внутрішній процес переходу на низьковуглецевий розвиток вже сьогодні.

Україна, будучи серед 30 країн з найбільшими викидами парникових газів у світі, може зробити свій внесок для пом’якшення наслідків зміни клімату не тільки шляхом скорочення власних викидів, але й стати прикладом підвищення кліматичних цілей та лідером у належному виконанні Паризької Угоди. Якщо Україна стане першою країною, яка перегляне свій національно визначений внесок в Паризькій Угоді, то саме наша держава зможе дати стимул глобальному процесу підвищення цілей зі скорочення викидів СО2 усіма країнами та прискорить глобальний енергетичний перехід до чистої енергетики.

Вже зараз сонячна та вітрова енергетика в Україні дають енергосистемі 92% нових потужностей та залучають сотні мільйонів євро, а також створюють нові стабільні та високооплачувані робочі місця.

“Час дати “зеленій” енергетиці в Україні “зелене” світло і заявити про це на міжнародному рівні з новим амбітним внеском до Паризької Угоди” – підкреслив експерт з кліматичної політики “Екодії”, член Української Кліматичної Мережі – Олег Савицький.

Отримувати анонси та новини членів мережі

Стати членом УКМ

Медіа – координатора УКМ

Маргарита Мостова

(099)929 97 94

ucn@climategroup.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6