Україні загрожують глобальні зміни клімату

Україні загрожує збільшення стихійних лих, затоплення узбережних районів та нестача питної води, – стверджують екологи.

І це далеко не весь перелік того, до чого призводить збільшення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Власне, щоб запобігти такій ситуації, 1997-го року 121-на держава уклала Кіотський протокол.
Нині ж Україна підписала угоду із Францією про запровадження енергоощадних та енергоефективних технологій. Для України це можливість не тільки поліпшити екологію, а ще й непогано заробити.

Одним пострілом двох зайців. Поліпшити екологію – головна мета для України в Кіотському протоколі, – стверджує профільний міністр Василь Джарти. Однак держава не проти на цьому і грошей заробити.

За словами урядовця, Україна не викидає в атмосферу і половини вуглекислого газу від дозволеного. Отже невикористану квоту вона може продати іншій державі. А це за рік близько 3-х мільярдів євро.

Василь Джарти, міністр охорони навколишнього природного середовища України: «Полученные средства будуть инвестироваться в экологические программы. И здесь мы будем привлекать бизнес, большой бизнес для строительства новых заводов, но с минимальными выбросами в окружающую среду».

Кіотський протокол – непогане започаткування, – кажуть екологи. Проте одразу зазначають, якщо Україна не перетворить його на чистий бізнес.

Продаж квот економічно вигідний, але для довкілля від того жодної користі. Тому, переконані екологи, ліпше заохочувати підприємців переходити на енергоощадні технології.

Ірина Ставчук, еколог: «Це не дуже ефективно, оскільки на глобальному рівні зменшення викидів не відбудеться. Україна отримала квоти, продала, кошти, все».

Викиди СО2 в атмосферу через розвиток промисловості з кожним роком зростають на 3%. Водночас запроваджують енергоощадні технології здебільшого лише на папері, – стверджують екологи. І попереджають – таке ставлення може призвести до глобальних змін клімату.

Зміна клімату – це не страшилка, про яку розповідають в мультфільмах та фільмах, це реальна загроза для людства. Глобальне потепління лише на 2 градуси призведе до появи нових хвороб, ураганів та смерчів, про які людство навіть не чуло.

Тетяна Коваленко, Олександр Горнійчук, НТН

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6