15 міст України готуються до участі у Всесвітній мобілізації на захист клімату у вересні

З кожним роком гідрометеорологи фіксують все більше природних катаклізмів у кожній країні світу. Науковці доводять що це не випадковість – збільшення небезпечних погодних явищ є наслідком зміни клімату. Чим більше людство спалює викопного палива, тим сильніше нагрівається планета (парниковий ефект), все більше не стабільними стають погодні умови, а людині все складніше до них адаптуватися. Саме тому 8 вересня жителі міст та містечок по всьому світу візьмуть участь у більш ніж 500 заходах в рамках найбільшої кліматичної мобілізації під назвою «Дій за клімат!» (анг. Rise for Climate) 

Українські літні аномалії
Повені, пожежі та екстремальні температури зустрічаються все частіше. Щороку науковці фіксують температурні аномалії. Липень 2018-го встановив 118 температурних рекордів. І Україна не є виключенням. Вітер швидкістю 24 м / сек в Нікополі зламав більше 150 дерев, а через повені було знеструмлено 384 будинки в 10 областях і зруйновано понад 300 будівель.

А що в світі ?
Регіон Східної Європи, Кавказу і Центральної Азії (ред. СЄКЦА) також відчуває посилення наслідків зміни клімату. Щорічні втрати країн Центральної Азії від різних природних катаклізмів становлять 9 мільйонів доларів і можуть вирости до 40 мільйонів в найближчі роки. В кінці травня в Киргизстані несподівано випав сніг і відчутно знизилися температури. Через це за день в двох регіонах фермери втратили більше 400 голів рогатої худоби. З початку року площа лісових пожеж на території Росії вже перевищила 10 млн га. У високогірному регіоні Сванеті (Грузія) через повені постраждали 10 селищ, було зруйновано 5 мостів. У Білорусі минулої зими спостерігалися небувалі раніше явища – в грудні збирали урожай грибів, а в квітні недалеко від Мінська пилові бурі зупинили рух на кілька годин.

Світова громадська мобілізація на захист клімату.

Найбільша кліматична мобілізація «Дій за клімат!» Пройде на п’яти континентах і задіє тисячі громадян України, Росії, Грузії, Таджикистану, Білорусії та Молдови. У нашій країні на вулиці своїх міст вийдуть жителі Києва, Кам’янця-Подільського, Івано-Франківська, Хмельницького, Львова, Полтави, Запоріжжя, Рівного та Вінниці. Ці міста вже офіційно підтвердили свою долученість до світової мобілізації. Мета жителів – показати готовність кожного вживати заходи, які стабілізують клімат у місті та зменшуватимуть викиди небезпечних парникових газів. Більше того – жителі готові спонукати місцеві органи влади негайно визнати проблему зміни клімату та адаптацію до неї як пріоритет місцевої політики. Почати невідкладно розробляти плани і стратегії по запобіганню подальших кліматичних катастроф.

“Громадськість в Україні вже визначає зміни клімату як пріоритет. Для того щоб зміни клімату стали реальним стимулом до розвитку українців потрібні комплексні стратегії та плани в муніципалітетах. До їх формування повинні залучатися і місцева влада, і бізнес і жителі – всі “.- зазначив Ілля Єременко, голова Української Кліматичної Мережі.

Українським громадам вже є з кого брати приклад. Цього червня м. Житомир першим в Україні підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org чим офіційно заявили про ціль до 2050 року перейти на 100 % споживання відновлюваної енергії (відмова від викопного палива, що забруднює атмосферу, воду та грунт).

“Урагани, грози, посухи, лісові пожежі, аномальне літо 2018 у регіоні СЄКЦА і в світі як результат тривалого використання викопного палива майже зруйнувало комфортний спосіб життя і навколишнє середовище. Перехід на відновлювану енергію (ВДЕ) і локальна адаптація до змін клімату не відбудуться за один день, але вже більше 100 міст світу фактично перейшли на 100% ВДЕ, понад 7000 міст дали зобов’язання розробити плани по клімату і енергії в містах, більше 180 міст вже розробляють план переходу на 100% ВДЕ, понад 1700 міст в світі дали зобов’язання перейти на 100% ВДЕ до 2050 року, включаючи перше в регіоні СЄКЦА українське місто Житомир. Але зміни не відбудуться без підтримки жителів. Для того, щоб змінити все, нам потрібен кожен /а! “ – наголосила Світлана Романко, регіональна коордінаторка 350.org в регіоні СЄКЦА

Команда 350.оrg в Україні стверджує, що це лише початок активних кліматичних дій в країні. До кінця року очікуються, що офіційні зобов’язання перейти на чисті та безпечні джерела енергії візьмуть на себе ще кілька українських міст.

Контакти координаторів для детальнішої інформації:

Маргарита Мостова, медіа-координаторка кампанії “Дій за клімат” від 350.org в Україні
ritamostovaya@gmail.com
+3 80 99 92 99 794

Тетяна Зятікова, Житомирська міська рада
+380 68 700 8103

Ірина Сопільняк, комунікаційна менеджерка 350.org в регіоні СЄКЦА
iryna.sopilniak@350.org,
+380 50 247 87 70

Анастасія Скокова, координаторка акцій “Дій за клімат” в українських містах
imskajbacks@gmail.com
+380 99 60 77 098

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6