Українці вимагають доступу до чистої енергії: 17 міст долучилися до світової кліматичної мобілізації

7 та 8 вересня українські міста стануть частиною всесвітньої акції “Дій за Клімат”, метою якої є об’єднання зусиль кожної країни та міста у протидії кліматичним змінам. Хвиля кліматичної мобілізації пройде на 5 континентах, очікується понад 500 заходів, 17 з яких відбудуться в Україні.
З кожним роком гідрометеорологи фіксують все більше природних катаклізмів, що відбуваються по всьому світу. В Україні повені, пожежі та екстремальні температури зустрічаються все частіше. Як приклад, аномальна спека та пожежі на півдні країни, і руйнівні затоплення в Києві та на заході країни. Науковці невпинно доводять – збільшення небезпечних погодних явищ є наслідком зміни клімату. Чим більше людство спалює нафти та газу, тим сильніше нагрівається планета через парниковий ефект.

Тож, цього вересня країна стане учасницею Всесвітньої кліматичної мобілізації країн «Rise For Climate»( укр. Дій за Клімат)

17 українських міст об’єднає  кліматична мобілізація

7 вересня о 10:30 у прес- центрі УНІАН ( вул. Хрещатик, 4)  відбудеться прес- брифінг на тему: “Українські міста заявляють про перехід на відновлювану енергетику щоб зберегти клімат”. У заході візьмуть участь мери трьох міст та експерти міжнародної кліматичної організації 350.org. В рамках брифінгу мери публічно заявлять про амбітну ціль – 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року в своїх містах. Також, вони поділяться першими перемогами та змінами у енергетичній сфері.


Об 11:45 біля стін КМДА мери, спільно з активістами стануть учасниками вуличного перформансу“Дій за Клімат_Київ”. Під час акції організатори візуалізують бачення Києва, як міста, що живиться від відновлюваних джерел енергії,  та не потерпає від кліматичних аномалій. Метою киян стане чітка вимога до місцевої влади невідкладно реалізовувати кліматичну стратегію міста, та переходити на відновлювану енергетику

В цей день до Києва завітають сотні людей з різних областей на міжнародний кліматичний форум “Енергія Змін PowerShift UA 2018” (7-9 вересня  на ВДНГ). Мета форуму – пошук рішень для сталого розвитку кожного міста. Організатори забезпечують платформу для взаємодії профільних експертів, представників бізнесу, влади та ЗМІ, активістів, стартаперів, екосвідомих громадян. Учасники визначатимуть  яким буде стале майбутнє у 2050 році.

Що відбувається в інших містах країни?
Мешканці міст мають на меті спонукати органи влади негайно визнати проблему зміни клімату та адаптацію до неї як пріоритет місцевої політики, стимулювати перехід до 100% використання відновлюваної енергії. Паралельно в 16 містах відбудуться локальні активності, приурочені до “Дій за клімат”. Панельні дискусії з владою, вуличні лекторії, арт-флешмоби та веломарші прокотяться хвилею по країні. Офіційно свою участь у Світовій акції зареєструвало вже 17 міст та містечок: Вінниця, Диканька, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Житомир, Київ, Кам’янець Подільський, Кременчук, Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Одеса, Черкаси, Чернівці, Чортків, Хмельницький. Детальнішу інформацію про акції у містах читайте на сторінці ініціаторів – 350. org -Україна у Фейсбук.

Комунікації зі ЗМІ: Маргарита Мостова, медіа-координаторка “Дій за клімат” в Україні ritamostovaya@gmail.com  +38 099 92 99 794

Заплановані події:

 

  • Дій за клімат | Чернівці. Олексій Скобєєв

 

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6