Жителі 17 українських міст одночасно звернулися до місцевих рад з вимогою перейти на відновлювану енергетику

Осінь – пора коли знову починаються дискусії на тему тарифів на комунальні послуги. Політики та журналісти цікаво розмірковують чи по кишені буде оплатити українській родині цьогорічні платіжки за російський імпортований газ?  А чого хоче народ? І доки ми будемо обговорювати питання нашої енергозалежності?

Цими вихідними в Україні 17 міст одночасно звернулися до місцевих рад з вимогою перейти на відновлювану енергетику заради збереження клімату. Таким чином, жителі долучилися до світової кліматичної мобілізації країн “Дій за Клімат”(анг. Rise For Climate).

Одночасно мери Кам’янець-Подільського та Чорткова (Тернопільщина) офіційно заявили про ціль перейти на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року. Такий перехід означає скорочення кількості споживання енергії містом, відмову від викопного палива та поступовий перехід енергобалансу міста на відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Саме використання нафти і газу спричиняє надмірні викиди СО2 в атмосферу, в результаті підсилюючи парниковий ефект та кліматичні аномалії.
Таким чином, вже три українські міста першими в регіоні країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, офіційно задекларували ціль використовувати лише відновлювану енергетику: сонячну, вітрову, гідроенергію та біопаливо. Саме у цих муніципалітетах вже почалися структурні зміни по досягненню запланованого.

Таким чином, вже три українські міста першими в регіоні країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, офіційно задекларували ціль використовувати лише відновлювану енергетику: сонячну, вітрову, гідроенергію та біопаливо. Саме у цих муніципалітетах вже почалися структурні зміни по досягненню запланованого.
“Після підписання меморандуму з міжнародною кліматичною організацією 350. org про ціль – 100 % відновлюваної енергетики у 2050 році, у нашому місті активно почали працювати великі міжнародні організації та інвестори. Вже будуємо велику теплову електростанцію (ТЕЦ) на біопаливі. Загалом 4 ТЕЦ на біомасі генеруватимуть теплову та електричну енергію для мешканців. Розпочали будівництво першої комунальної сонячної електростанції та зведення першого в Україні комунального будинку з нульовими викидами” – поділився напрацюваннями та першими змінами Сергій Сухомлин, міський голова Житомира.

Паралельно, рішучих дій для зменшення викидів парникових газів у місті та доступу до чистої відновлюваної енергетики хочуть жителі ще 15 міст. Так, у Києві сотня активістів зібралися біля стін КМДА та відтворили на 6-метровому полотні два сценарії майбутнього міста. Перший – з відновлюваною енергетикою, другий – з ганебними наслідками від використання вугілля, газу та нафти. Наприкінці перформансу, активісти спільно з мерами Чорткова та Кам’янець-Подільського, вручили начальнику Управління екології та природних ресурсів колективне звернення від киян до мера столиці – Віталія Кличка. У ньому, вимагають невідкладної реалізації кліматичної стратегії Києва, та переходу на чисту енергетику. Також, у столиці цими днями проходить міжнародний кліматичний форум “Енергія змін Powershift ua 2018”, який об’єднав державні органи влади, бізнес-компанії, експертів з енергетики та екологічні організації у дискусії на тему майбутнього України з 100 % відновлюваної енергетики у енергосекторі.

Фото: акція “Дій за клімат-Київ” 7 вересня біля стін КМДА 

У Вінниці в центрі міста люди ініціювали танцювальний арт-флешмоб. Активісти створили, наприкінці, яскраву картину, довжиною майже 6 метрів. А на завершення акції, передали та зареєстрували офіційне звернення до Вінницької міської ради. Окрім Вінниці та Києва до глобальної кліматичній мобілізації долучилися ще 16 українських міст: Диканька, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Житомир, Київ, Кам’янець Подільський, Кременчук, Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Одеса, Черкаси, Чернівці, Чортків, Хмельницький.

Фото: Акції “Дій за Клімат” у різних містах України

Чому відновлювана енергетика ?
Лише цьогоріч по всій планеті відбулася незвичайна кількість штормів, раптових повеней, посух, аномальних хвиль тепла. Україна не виключення: цього літа вулиці Києва та Львова затопило, жителі міст зазнали величезних матеріальних збитків. В той час, як Херсон та Одеса втратили тисячу гектарів лісу від пожеж.

“Оскільки основна причина зміни клімату – це спалювання брудного викопного палива, то основне рішення – перехід на чисті відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Ще одна причина здійснити 100% енергетичний перехід – це те, що викопне паливо взагалі закінчується. Тому ВДЕ – це єдина можливість отримати енергонезалежність” – коментує Юлія Мельник, кампейнерка з відновлюваних джерел енергії в країнах регіону Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії в організації 350.org.

А що у світі?
7-8 вересня хвиля кліматичної мобілізації країн пройшла на 5 континентах, відбулося понад 700 заходів. Так, місто Кутаїсі – друге за розміром місто в Грузії також заявило про повний енергетичний перехід:
“Для мене, як для мера Кутаїсі, питання енергонезалежності та екологічної складової енергії, якою ми користуємося для забезпечення потреб городян, дуже важливий. Я думаю, що міста повинні стати джерелами не тільки виникнення глобальних кліматичних і енергетичних проблем, але і їх ефективного вирішення. Кутаїсі буде активно працювати над тим, щоб перейти на 100% відновлюваної енергії в енергобалансі міста до 2050 року” – заявив Гіоргі Чігварія, очільник міста Кутаїсі.

Отримувати анонси та новини членів мережі

Медіа – координатора УКМ

Маргарита Мостова

(099)929 97 94

ucn@climategroup.org.uagroup.org.

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6