Як отримати грант від Фонду енергоефективності на термомодернізацію свого будинку: інструкція

Фонд енергоефективності України розпочинає свою роботу вже у 2019-му. Це поки найпривабливіша пропозиція для ОСББ вигідно та безболісно утеплити та модернізувати свої будинки. Але ви маєте знати як отримати грант від Фонду! Також, коротко представляємо вам відповіді на найпоширеніші запитання про роботу фонду:

Хто може брати участь у програмі Фонду енергоефективності?
Право на отримання часткової компенсації витрат проекту (тобто, грантів) в рамках Програми мають Об’єднання спів- власників багатоквартирного будинку (ОСББ). Для участі мають бути проведені загальні збори та прийнято рішення щодо реалізації проекту відповідно до правил Програми.

В Програмі можуть брати участь будинки, що побудовані до 2006 року включно (починаючи з 2006 року були введені нові технічні вимоги щодо стандартів енергоефективності новобудов).

Які витрати будуть покриватися грантом?
Програма Фонду ЕЕ передбачає часткове відшкодування вар- тості реалізації проектів термореновації (впровадження комплексу, а не окремих заходів), що повинні відповідати одному з двох визначених пакетів. Кожен пакет містить обов’язкові та додаткові заходи для реалізації. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту приймається ОСББ на основі енергетичного аудиту з урахуванням економічної та технічної доцільності.

Пакет A (“Легкий”) – складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все, модернізація інженерних систем будинку).

Пакет Б (“Комплексний”) – включає в себе всі заходи пакету А (якщо вони не були впроваджені раніше) а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стіни, даху, горища, підвалу).

ФОТО: з ресурсу SlideShare

Як подати заявку на участь у Програмі?
Заявка на участь у Програмі подається у визначеній формі в будь-якому відділенні банків-партнерів Фонду ЕЕ. Вся подальша кореспонденція буде здійснюватися через те саме відділення банку. Програма передбачає залучення державних та приватних банків з достатньою мережею по всій країні. При необхідності, ОСББ також можуть подати заявку на отримання кредиту в цих банках.

Разом із заявою до Фонду ЕЕ ОСББ має подати такі супроводжуючі документи:

  • Опис проекту в затвердженій формі;
  • Енергетичний сертифікат будинку;
  • Протокол загальних зборів ОСББ з рішенням про реалізацію проекту;
  • Статутні документи ОСББ.

Хто обирає підрядників на проект?
ОСББ самостійно здійснює відбір усіх підрядників та постачальників послуг, необхідних для виконання проекту.
Мінімальними вимогами до відбору є:
• підрядники повинні мати всі необхідні ліцензії та сертифіка- ти, що вимагаються згідно з законодавством України (ОСББ може встановлювати додаткові кваліфікаційні критерії);
• оголошення про відбір мають публікуватися ОСББ на сайті Фонду ЕЕ відповідно до встановленої форми;
• для великих контрактів (межа визначається Наглядовою радою) має бути застосовувана спрощена тендерна процедура.

З метою захисту інтересів ОСББ, Фонд ЕЕ запропонує стандартизовані форми договорів, які настійно рекомендуються до використання.

Коли і як виплачується грант?
Часткове відшкодування витрат (грант) буде виплачуватись усім проектам, які витримають вимоги Програми. Щойно заявка на участь у Програмі буде затверджена, кошти на виплату відповідної суми гранту резервуються на 24 місяці.

Виплата гранту після того як відповідні витрати вже фактично понесені забезпечує належну мотивацію отримувача (ОСББ) до контролю якості виконуваних робіт та впроваджуваних заходів.

Грант на відшкодування вартості енергоаудиту та розробки проектної документації (до 80% вартості) надається після документальної верифікації, відповідно до якої Фонд ЕЕ перевіряє наданні документи на відповідність до умов Програми та підписаної грантової угоди.
Виплата гранту за впроваджені заходи може додатково вимагати проходження верифікації «на місці», під час якої представник Програми відвідує будівлю та проводить візуальну перевірку виконання проекту.
Якщо виявляється, що фактично виконані роботи (впроваджені заходи) не відповідають умовам Програми та/або грантовій угоді, такі невідповідності повинні бути усунені, інакше сума гранту буде зменшена.
Якщо ОСББ отримує позику на фінансування проекту від одного з банків-партнерів, грант перераховується на погашення основної суми позики. В іншому випадку грант перераховується на поточний рахунок ОСББ, відкритий в банку-партнері.

Як отримати позику в банку-партнері?
Якщо ОСББ не має достатніх ресурсів на фінансування проекту, воно може подати заявку на отримання позики в будь-який банк-партнер Програми.
Рішення про позику приймається банком на підставі кредито-спроможності ОСББ. Надання кредитів здійснюється на загальних ринкових умовах.

 

За матеріалами:

акаунту Генадій Зубко 

та за підтримки експертки УКМ з енергоефективності – Анни Акерманн

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6