Новини клімату та енергетики- дайджест УКМ за вересень

Національні новини у сфері клімату та енергетики

В Україні вперше складено енергетичний сертифікат для оцінки житлових будівель, який визначатиме енергопотребу будівлі та клас її енергоефективності. Тепер в Україні з’являться атестовані енергоаудитори, які можуть проводити енергоаудити та складати енергетичні сертифікати. Нагадаємо, з 2019 року до обов’язкової енергетичної сертифікації підлягають всі бюджетні установи!

Новини УКМ

  • УКМ запрошує українських журналістів на кліматичні переговори ООН 2018 у Польщі
    УКМ оголошує конкурс для журналістів, які у складі делегації українських неурядових організацій поїдуть на Міжнародні кліматичні переговори за участю всіх країн світу, враховуючи Україну. Конференція відбудеться з 1 по 14 грудня у м. Катовіце (Польща)
    З цієї нагоди оголошується відкритий конкурс для прийому заявок усіх зацікавлених ЗМІ.
    ЩО ПРОПОНУЄ УКМ:
    – Оплата проїзду до та з Катовіце;
    – Проживання
    -Екскурс в тему змін клімату, переговорів, важливих для України наслідків переговорів, міжнародну кліматичну політику, місцевий рівень кліматичної політики і останні зміни в Україні.
    – Готовність давати інтерв’ю та підтримка у підготовці матеріалів від експертів УКМ
    – Оперативне інформування та коментування роботи української делегації та УКМ на переговорах
    – Стабільна довгострокова співпраця з експертами Мережі у підготовці матеріалів на теми енергетики, клімату, українського законодавства.
    ЯК ПОДАТИ СВОЮ КАНДИДАТУРУ:
    – До 30 жовтня відправити своє резюме та 2 посилання на власні матеріали на адресу: ucn@climategroup.org.ua з темою листа “їду на переговори”
    – Заповнити коротку реєстраційну форму за посиланням. Деталі про конкурс
  • Організації УКМ долучаються до Всесвітньої мобілізації: «Дій за клімат!» (анг. Rise for Climate). 17 українських міст на чолі з Києвом та Житомиром 8 вересня ініціювали заходи та акції в своєму місті. 7 вересня у прес-центрі УНІАН ще два міста – Чортків та Кам’янець-Подільський публічно заявили про ціль – 100 відновлюваних джерел енергії в енергобалансі міста до 2050 року. Згодом, до кліматичних лідерів приєднався і Львів. Очільник міста Лева – Андрій Садовий 13 вересня публічно підписав меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org. Таким чином, вже четверо вітчизняних міст офіційно перейдуть на ВДЕ до 2050 року. До них приєдналося і грузинське місто Кутаісі, що очолило ТОП п’ятірку кліматичних міст-лідерів. Більше про акції та заяви міст на сторінці 350.0rg Україна.
  • Відбувся шостий міжнародний екологічний форум “Енергія Змін Power Shift UA 2018”. На ньому були присутні не лише найуспішніші екологічні організації та стартапери, а й міжнародні об’єднання, представники бізнесів, Держенергоефективності та народні депутати. Цьогоріч Форум посилив свої позиції спільно з найбільшою “Зеленою школою” країни. Найяскравіші деталі у сюжеті 4 каналу.
  • З 16 по 22 вересня в Україні стартував Європейський тиждень мобільності (ЄТМ) – це загальноєвропейська ініціатива з популяризації сталих видів транспорту, яка спонукає органи місцевого самоврядування враховувати потреби пішоходів, велосипедистів та автомобілістів. Цьогорічна тема ЄТМ – “Мультимодальність“, а гасло – “Поєднуй та Подорожуй!” Члени УКМ – Асоціація Велосипедистів Києва створюють для українців насичений велотиждень, в якому:

– Підрахунок велосипедистів у Києві з 19 та 22 вересня.

– Улюблений осінній флешмоб “Велосипедом на роботу”
– Майстер-клас з обслуговування велосипеда 22 вересня

-Фінальна Велошкола з безпеки руху 23 вересня
– Додатково 10 новостворених ОТГ відзначають ЄТМ, чим самостійно обирають розвиватися у напрямку екологічних видів транспорту. Програма Європейського Тижня Мобільності в Україні за посиланням.

Новини членів УКМ

  • Колегія екологічної освіти “Світ освіт” – м. Київ
    Оголошують Форум “Кліматична освіта 2018”– реєстрація вже почалась!
    23-24 листопада в Києві відбудеться Форум “Кліматична освіта 2018: Цінності та тренди”! Про що цей Форум?
    Це вже третя подія, яка стане платформою для обміну досвідом та кращими практиками з інтеграції теми зміни клімату та дотичних до неї екологічних питань у формальну та неформальну освіту. У перший день Форуму відбудеться панельна дискусія за участі представників Міністерства освіти та науки України під час якої громадські активісти разом з освітянами та представниками влади разом створять візію кліматичної освіти майбутнього. За додатковими питаннями звертайтеся до координаторки форума Ольги 0967053912 olha.lavryk@sweetosvit.org.ua Детальніше…

 

  • Центр Екологічних Ініціатив “Екодія” – м. Київ
    Повідомляє що, чесько-українська команда експертів працює над унікальним дослідженням щодо впливу забрудненого повітря на навколишнє середовище в Україні. Експерти проаналізують 90 зразків ґрунту і донних осадів з 5 великих промислових міст: Дніпро, Харків, Запоріжжя, Маріуполь, Кривий Ріг. Дослідження дозволить отримати точні дані про рівень забруднення навколишнього середовища в українських містах. Очікується, що результати будуть опубліковані в жовтні.

 

  • ГО “Єдина Планета”
  • У рамках глобального руху “UA Animals” скликають другий всеукраїнський марш за права тварин.
    30 вересня о 12:00 за ініціативою UAnimals вдруге відбудеться Всеукраїнський марш за права тварин. Подія покликана об’єднати українців навколо гуманістичних цінностей та привернути увагу до проблем захисту тварин від жорстокості. До ініціативи вже долучилися 20 українських міст. Зоозахисна подія одночасно пройде по всій Україні: від Києва до Харкова, від Дніпра до Тернополя. Детальніше…
  • Екоклуб – м. Рівне
    Ще один револьверний фонд створено завдяки підтримці Екоклубу!
    Револьверний фонд надає дешеві позики жителям громади на заходи з енергоефективності. У селищі Гоща (Рівненська область) револьверний фонд створено на 2018-2020 роки. До кінця 2018 р. із бюджету громади буде виділено 100 000 грн, якими зможуть скористатися власники приватних будинків для утеплення фасадів, ремонту жахів, заміни вікон, дверей та ін. Це уже четвертий револьверний фонд в Україні такого типу, створений за підтримки Екоклубу. Ще три працюють у м. Славута (Хмельницька обл), Любомльській ОТГ (Волинська обл), очікується виділення коштів у Клеванській ОТГ (Рівненська обл.)
  • Поїздка у Чехію та Словаччину за цікавими прикладами енергоефективності та ВДЕ для українських ОТГ
    2-5 вересня Екоклуб спільно із представниками Карашинської, Демидівської та Берездівської ОТГ відвідав
    – завод по виробництву деревних пелет Biomassa (Словаччина)
    – котельню на соломі села Роштін (Чехія)
    – Біогазову станцію, м. Опава (Чехія)
    Організували для мешканців багатоквартирних будинків та голів ОСББ семінар «Як правильно та ефективно підготувати житло до опалювального сезону». Під час семінару експерт з енергоефективності ГО «Екоклуб» Дмитро Сакалюк розказав, як ефективно підготувати будинок до опалювального сезону.
    Більше новин та можливостей >>у новинах Екоклубу

 

  • ГО “ЕКОЛТАВА” – м. Полтава
  • 30 вересня також проведуть марш за права тварин у Полтаві. Деталі на сайті…
  • Продовжують вести процес у справі позову до Полтавської міської ради через неналежне поводження з відходами у місті. Активісти вимагають визнати бездіяльність місцевої влади у галузі налагодження раціонального збору сміття у місті та зобов’язати владу забезпечити процес роздыльного збирання, вивозу, переробки та утилізації відходів у Полтаві.

 

  • ГО “Екологія.Право. Людина” (ЕПЛ) – м. Київ та Львів
  • ЕПЛ веде моніторинг стану територій природно-заповідного фонду Донецької та Луганської областей у зв’язку з війною. Більшість перевірених фактів висвітлюються на сайті ЕПЛ у тематичних розділах новин та досліджень. Оприлюднили дані останнього моніторингу у матеріалі..
  • Випустили матеріал про екологічну катастрофу в Криму, що спричинила отруєння повітря. ЕПЛ має власне бачення ситуації, засноване на свідченнях колег в окупованому Криму. На його основі сформували низку порад для безпеки здоров’я та життя місцевих жителів: максимально обмежити перебування на відкритому повітрі; вдома щоденно робити вологе прибирання водним розчином соди; не відкривати вікна або завішувати їх вологою тканиною, змоченою розчином соди, яку необхідно регулярно полоскати; якщо вийти надвір все ж необхідно, треба вдягати щільний одяг, що закриває кінцівки, носити маску, змочену содовим розчином, та регулярно її змінювати; збільшити споживання рідини; не перенапружуватися фізично. Фізична активність змушує дихати частіше і глибше, що недопустимо в умовах забрудненого повітря; у разі виникнення симптомів нездужання, звернутися до лікаря.

 

  • Всесвітній Фонд дикої природи (WWF) в Україні
  • Запрошують молодь на безкоштовну школу WWF. А точніше, активних любителів природи 18-25 років взяти участь в освітньо-волонтерському заході на Поліссі. Програма розпочинається 28 вересня, з відвідин одного з найчарівніших місць – РЛП “Міжрічинский”, який особливо красивий осінньої пори. Організатори покривають витрати на майстер-класи та харчування; проживання на базі “Бережок” та проїзд з Києва. Деталі…
  • Шукають координатора лісових проектів WWF в Україні шукає досвідченого спеціаліста на посаду Координатора проектів сталого використання та збереження лісів. Фахівець відіграватиме ключову роль у Природоохоронній команді фонду. Кандидати можуть надсилати резюме та супровідний лист англійською мовою за адресою: htsapyak@wwfdcp.org. Деталі про вакансію…

 

  • ГО “Голос Природи” – м. Кам’янське
    Продовжують боротися з місцевою владою м. Кам’янського заради чистого повітря для місцевих жителів. «Голос Природи» проводять вуличні акції в місті Кам’янське. Проведення акцій заплановано на 20-23 вересня. В ході акцій буде розповсюджуватись інформація про вплив промислових викидів на здоров’я людини, а також збір підписів громадян проти наднормативних викидів місцевого промислоаого заводу. Деталі…

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

Голова Ради Української кліматичної мережі             Медіа – координаторка УКМ

Ілля Єременко                                                                     Маргарита Мостова

illia@ecoclubrivne.org                                                         ucn@climategroup.org.ua

+380 63 4835122                                                                   +380 99 92 99 794

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6