ЄБРР створює нову стратегію фінансової підтримки проектів: у яку сферу банк спрямує мільйони євро?

Члени Української Кліматичної Мережі взяли участь у консультаціях Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) у процесі створення нової енергетичної стратегії. 

ЄБРР більше не фінансуватиме видобуток вугілля та вугільні станції. Про це йдеться у проекті нової енергетичної стратегії ЄБРР, яка визначатиме діяльність банку у енергетичному секторі до 2023 року.
Ціллю нової стратегії є просування безпечної і доступної енергії шляхом переходу до ринково-орієнтованого і низьковуглецевого енергетичного сектору. Банк підтримує цілі Паризької угоди, тобто скорочення викидів парникових газів до рівня, що утримає потепління в межах 2 градусів. ЄБРР також планує допомагати країнам розробити стратегії відмови від вугілля.

У стратегії ЄБРР зазначено, що один з трендів, яким банк керувався при її розробці – швидке зниження вартості технологій виробництва енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). Наслідком цього банк вбачає можливість швидкого нарощування темпів будівництва потужностей відновлюваної енергетики.

«Представлений документ, з точки зору клімату, значно амбітніший ніж плани з розвитку енергетичного сектору Уряду. Енергетична стратегія ЄБРР дає чіткий сигнал для розвитку низьковуглецевих технологій та скорочення вугільного сектору, наголошуючи які саме проекти банк підтримуватиме в першу чергу.» – коментує Ілля Єременко, голова Української Кліматичної Мережі.

Недоліком стратегії – є недостатня увага до енергоефективності і занадто велика роль, що відводиться природному газу. Протягом 2014-2017 рр. ЄБРР надав кредитів Нафтогазу на більше ніж 400 млн. євро, водночас на проекти з енергоефективності у муніципальному секторі України надано 120 млн. євро (за даними про затверджені проекти на сайті банку, розділ Project Summary Documents)

На думку фахівців Мережі, банк має сприяти переміщенню коштів з оплати за газ на інвестиції в енергоефективність. Зокрема шляхом створення фінансових інструментів, що залучатимуть приватні інвестиції в енергоефективність. Щороку на опалення житлового сектору в Україні витрачається близько 4 млрд. євро. В той час, як потреба в інвестиціях на енергоефективність в житловому фонді становить 40 млрд євро.

«Сподіваємося ЄБРР дійсно фінансуватиме проекти відповідно до представленої стратегії і що в Україні реальним пріоритетом роботи банку стане розвиток відновлюваної енергетики та підтримка енергоефективності». – зазначила Ірина Головко, керівниця відділу енергетики Центру екологічних ініціатив “Екодія”.

Складається враження, що банк надає перевагу забезпеченню газом потреб в енергії, які постійно ростуть. На нашу ж думку в більшості країн є потенціал енергоефективності ще значний і варто зосередитися на його реалізації, щоб зменшувати потребу в енергії. зараз зростаючих потреб в енергії ніж їх мінімізації в першу чергу.

В Україні субсидії вугільній галузі в 2018 році становили 3 млрд.грн. Ці кошти могли б підтримувати енергоефективність чи розвиток чистої енергетики.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6