Новини у сфері клімату та енергетики країни: жовтень- листопад

Національні новини у сфері клімату та енергетики

  • 16 жовтня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року». Ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.
  • Уряд ухвалив законопроект, який дозволить вести в Україні реальний облік викидів парникових газів. Урядовці схвалили, розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Йдеться про діяльність великих енергетичних та промислових підприємств, які повинні будуть використовувати єдину методику розрахунку викидів СО2, подавати плани моніторингу та звіти про їх виконання. Закон передбачає запровадження верифікаторів, які перевірятимуть правильність наданої підприємствами інформації. Після схвалення Урядом законопроект буде передано на розгляд парламенту. Детальніше на сайті Мінприроди.

Новини УКМ

  • Житомир на порозі створення місцевої кліматичної політики.
    З 1 – 2 листопада УКМ спільно з партнерами 350.org Україна відкрили та провели у Житомирі першу “Майстерню кліматичної політики”. Енергоменеджери та інфі фахівці місцевих рад спільно з представниками Мінрегіонбуду, Мінприроди та Держенергоефективності дискотували про основні етапи переходу українських міст на 100 відновлюваної енергетики. В рамках Майстерні, Житомир представив власне бачення енергетичного переходу до ВДЕ.
  • Проведуть 6 листопада вебінар для журналістів, громадських організацій країни, членів УКМ та партнерів про цьогорічні кліматичні переговори ООН у Польщі (3-14 грудня 2018). На онлайн вебінарі від Голови УКМ – Іллі Єременка ЗМІ, партнери та активісти дізналися про міжнародні кліматичні переговори: їх результати та перспективи для України, чому цьогорічні переговори у Польщі важливі і для нашої країни? Запис вебінару буде надіслано на внутрішю розсилку членів мережі та всім зареєстрованим учасникам.
  • ЄБРР більше не фінансуватиме видобуток вугілля та вугільні станції. Члени УКМ взяли участь у консультаціях Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) у процесі створення нової енергетичної стратегії. ЄБРР більше не фінансуватиме видобуток вугілля. Про це йдеться у проекті нової енергетичної стратегії ЄБРР, яка визначатиме діяльність банку у енергетичному секторі до 2023 року. Ціллю нової стратегії є просування безпечної і доступної енергії шляхом переходу до ринково-орієнтованого і низьковуглецевого енергетичного сектору. Банк підтримує цілі Паризької угоди. ЄБРР також планує допомагати країнам розробити стратегії відмови від вугілля.У стратегії ЄБРР зазначено, що один з трендів, – швидке зниження вартості технологій виробництва енергії з відновлюваних джерел (ВДЕ). Більше про аналіз нової стратегії на сайті УКМ.
  • Створена нова Gmail розсилка з новинами та фаховою інформацією про Міжнародні кліматичні переговори (COP 24) у Польщі:cop24ucn@googlegroups.com. Цей канал комунікації всі учасники української делегації неурядових організацій будуть використовати під час COP 24. В ній можна дізнатися про останні деталі на конференції, анонси брифінгів та подій, таких як наприклад зустріч українських мерів. А також безпосередньо задати своє питання до колег. що перебуватимуть у Польщі. Щоб підписатися на розсилку, варто зв’язатися з медіа координаторкою УКМ – Маргаритою Мостовою. 

Найблищі плани організацій УКМ

  • ГО “Еколтава” – м. Полтава

Готуються до проведення тренінгу з адаптації міст до кліматичних змін та представлення методики оцінки вразливості населеного пункту до кліматичних аномалій. Захід відбудеться 29 листопада- 1 грудня у Львові за участі науковців та представників ініціативи “Угода Мерів” в Україні. Деталі оновлюються на сторінці “Еколтави” в соціальних мережах.

  • Екоклуб “Зелена Хвиля” – м. Київ

Створюють всеукраїнську мережу тренерів екологічних ігор.
Після серії успішних тренінгів для освітян і волонтерів у Києві на тему проведення екологічних ігор, як нового методу неформальної та екологічної освіти. Вирушають у тур з іграми; 10-11 листопада у Львові, 17-18 листопада у Полтаві та 24 листопада у Києві, на форумі з кліматичної освіти «Кліматична освіта 2018: Цінності та тренди». Запрошують колег з УКМ та всіх охочих приєднуватися. Пишіть “Зеленій Хвилі”

Новини членів УКМ

  • ГО “Голос Природи” – м. Кам’янське

Дні сталої енергії в Кам’янському! З 8 по 12 жовтня в Кам’янському пройшла загальноміська акція «Дні сталої енергії». В ході акції, за ініціативою департаменту економічного розвитку міської ради, були організовані інформаційні заходи на тему енергозбереження та енергоефективності. Громадська організація «Голос Природи» в рамках акції «Дні сталої енергії» провела в навчальних закладах міста лекцію «Стале споживання енергії». Детальніше про діяльність організації

  • Центр екологічних ініціатив “Екодія” – м. Київ13 листопда запрошують всіх на лекцію “Зелена енергетика: все, що ви хотіли знати!”. Спікером буде доктор Штефан Зінгер, старший радник з енергетичної політики Міжнародної кліматичної мережі CAN. Під час події пан Штефан детально зупиниться на таких питаннях:
    – Які проблеми стоять перед тими, хто обрав перехід на 100% чистої енергії?
    – Чи кожен з нас може здійснити повний перехід на відновлювану енергетику?
    – Які існують найпопулярніші міфи про відновлювані джерела енергії?
    Вхід безкоштовний, але потрібно зареєструватися:
    https://goo.gl/kvQHPF
  • Запустили онлайн -марафон порад “10 кроків для протидії зміні клімату”
    Кожен крок включає в себе кілька речень практичних порад на кшталт енергозбереження в побуті, сталого транспорту та інше. Комадна Екодії також доповнює кожен крок яскравою графікою, яка прикрасить Фейсбук сторінки членів Мережі. Ознайомитися з графікою можна на сайті та на сторінці ГО.

ГО “Екоклуб” – м. Рівне

  • Моніторять якість проектів з енергоефективності в облалсті. 30 жовтня Екоклуб під час прес-конференції представив свій аналіз частини впроваджених проектів з енергоефективності у 2017 році. Екоклубівці стурбовані тим, що ледь не половина із проаналізованих проектів не досягла планованої економії. «Екоклуб упродовж кількох років аналізує проекти, які отримали фінансування на заходи з енергоефективності у рамках конкурсу. Активісти передали до Департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності свої рекомендації внести у Положення про проведення конкурсу проектів з енергоефективності додатковий пункт про обов’язковий моніторинг результативності впроваджених заходів з енергозбереження. Детальніше…
  • Підготували рекомендації “Підготовка помешкання до зими – прості рекомендації з утеплення” . У матеріалі експертка Екоклубу детально описує прості та економні кроки до утеплення домівок: починаючи з вікон, дверей та батарей. Ознайомитися…

 

  • ГО “Еколтава” – м. Полтава
    Завершили збір коштів на судові процеси проти міськради у справі по сортуванню відходів. Полтавці підтримали активістів майже 14-ма тисячами гривень. Ця сума покриє витрати активістів на судові збори, інформаційну акцію та юридичні послуги. Зараз “Еколтава” приступає до розробки стратегії поводження з відходами у Полтаві та підписання Мирової угоду з міською радою.

Всесвітній Фонд дикої природи в Україні ( WWF)

  • Всесвітній фонд природи WWF ініціював створення бази експертів, що можуть якісно провести Оцінку впливу на довкілля (ОВД) й запрошує таких експертів долучатися до процесу. Незабаром на сайті Української гідроенергетичної платформи з’явиться відповідний розділ, де можна буде зареєструвати себе як експерта з ОВД. Про це WWF заявили на II Форуму Української гідроенергетичної платформи. Ще одним важливим питанням, що було розглянуто на Форумі – стала необхідність перегляду/скасування Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року. Про основні результати II Форуму Української гідроенергетичної платформи на сайті WWF

Асоціація Велосипедистів Києва – м. Київ

  • Встановили для школярів велопарковки у Чернігівській, Полтавській і Вінницькій областях. У рамках кампанії «Велосипедом до школи» створили додатково 10 яскравих відеороликів про безпеку руху і культуру їзди на велосипеді. Відео ілюструють важливі правила дорожнього руху для велосипедистів. Про проект та проморолики на сайті АВК
  • АВК продовжила підрахунок велосипедистів у столиці. Підрахунок дає змогу виявити динаміку кількості користувачів велосипеда в 2018 році, порівняно з 2017 роком та попередніми роками. Завдяки підрахунку можна також визначити, куди їздять велосипедисти, чи вдягають вони шоломи, скільки з них рухаються тротуарами, в якому одязі вони їздять та скільки серед них жінок і чоловіків. Про динаміку та гендерний розподіл велосипедистів у матеріалі.

 

  • Екоклуб “Зелена Хвиля” – м. Київ

Навчають новим методам неформальної освіти: екологічним іграм.
27–28 жовтня команда ЕкоКлубу «Зелена Хвиля» зібрала разом найактивніших і натхненних представників формальної та неформальної освіти Києва на дводенному креативного тренінгу «Використання ігрового методу у формальній та неформальній екологічній освіті». Основна мета ЕкоКлубу – створити всеукраїнську мережу тренерів екологічних ігор, що будуть нести актуальні знання з екологічних питань у цікавій інтерактивній манері.

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

 

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua  

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

Голова Ради Української кліматичної мережі        Медіа – координаторка УКМ

Ілля Єременко                                                          Маргарита Мостова

illia@ecoclubrivne.org                                                 ucn@climategroup.org.ua

+380 63 4835122                                                        +380 99 92 99 794  

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6