Уряди, міста та великі фінансові гравці розповіли про світовий тренд переходу на відновлювану енергетику

Сьогодні вже 55 країн, 140 найбільших корпорацій і сотні міст взяли на себе зобов’язання повністю перейти на 100% відновлюваної енергії. Не дивлячись на міжнародну тенденцію в секторі чистої енергії, багатьом така мета досі здається недосяжною. Міжнародна мережа Climate Action Network (CAN) зібрала представників банку Агріколь, ЄБРР, Міненерго, Датського Енергетичного Агентства та мера Житомира, щоб обговорити навіщо міста, бізнес і уряд країн беруть на себе зобов’язання щодо повного переходу на ВДЕ.

З 12 по 15 листопада в Києві проходить зустріч міністрів Енергетики і Дев’ятий Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку. Представники Міністерств, міжнародних енергетичних агентств, регіональні комісії ООН і багато інших зібралися у столиці, щоб обговорити стан енергетики і те, як зробити її більш стійкою. В рамках форуму відбувся круглий стіл під назвою “Практичні аспекти переходу на 100% ВДЕ”, організований кліматичної мережею CAN EECCA.

ФОТО: виступ Kristoffer Bottzauw, Генеральний Директор Датського Енергетичного Агентства.

“У Данії все почалося з нафтової кризи. Коли ціни на нафту підскочили ми були змушені знайти спосіб рухатися до енергонезалежності та розпочали довгострокове енергетичне планування. Зараз Данія є лідером по використанню і генерації сонячної і вітрової енергії. Мета нашої країни перейти на 100% ВДЕ в електроенергії і опаленні до 2035 року і до 2050 року в усіх секторах енергетики. Частка вітру у виробництві енергії в Данії – це світовий рекорд. Тільки 20 хвилин в році у звичайного датчанина може не бути електроенергії. Стабільна енергосистема базуються на ВДЕ можлива і ми тому доказ. ” – поділився досвідом Kristoffer Bottzauw, Генеральний Директор Датського Енергетичного Агентства.

Але і в Україні починає стрімко розвиватися тенденція до розвитку відновлюваної енергії на локальних рівнях. Лише за півроку 4 українських міста взяли на себе публічну ціль: 100 % відновлюваної енергетики в енергобалансі міста до 2050 року. Серед них Львів та Житомир.

“Україна не може похвалитися стрімким переходом на чисту енергію, але ми можемо використовувати кращий досвід інших країн. Зараз в Житомирі будується ТЕЦ на біомасі та дві старі котельні будуть переведені на біопаливо. Нам простіше замінити старі ТЕЦ на ВДЕ ніж їх модернізувати. На сміттєвому полігоні працює біогазова установка, яка допомогла скоротити викиди метану на 50%. Також будуються гідростанції і перша муніципальна сонячна електростанція на 11 МВт. Житомир став першим містом на пострадянському просторі, який взяв на себе за мету перейти на 100% ВДЕ до 2050 року. Для нас це важлива мета і необхідний шлях. І він реальний для нас! “ – заявляє Сергій Сухомлин, мер Житомира

Ініціатори дискусії, міжнародна кліматична мережа САN підкреслює світові тренди. Dr. Stephan Singer, старший радник з глобальної енергетичної політики заявляє:

“На сьогоднішній день ВДЕ виробляють тільки 20% в світовому енергобалансі, 80% – це викопне паливо, від спалювання короткого щорічно вмирають від 7 до 9 млн людей. СО2 долгоживущий газ і він залишиться в атмосфері ще на багато десятків років, тому ми повинні якомога швидше знижувати викиди. Відновлювана енергетика створює робочі місця, які не шкодять навколишньому середовищу. Зараз в сфері ВДЕ працюю більше 10 млн чоловік. У вугільному секторі, наприклад, працюють всього 7 млн. Але не дивлячись на всі позитивні тенденції ми далекі від цілей Паризької угоди і повинні робити більше. “

Для України настав час енергетичного переходу та високих кліматичних амбіцій міст.

за матеріалами Climate Action Network (CAN)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6