Національні новини у сфері клімату та енергетики

3 вересня 2019 року відбувся повномасштабний запуск Фонду енергоефективності та почала працювати програма комплексної модернізації багатоповерхівок «ЕНЕРГОДІМ». Програма передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний». Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель взяв участь у роботі Кліматичного саміту ООН у Нью-Йорку. «У сучасному світі енергетика не може бути відокремлена від екології. Кліматичні виклики – це наше сьогодення, і нам треба шукати шляхи збереження нашого майбутнього», – зазначив Міністр за підсумками Саміту.  

Заступником міністра енергетики та захисту довкілля призначено Ірину Ставчук – генеральну директорку ГО “Екодія”. Iryna Stavchuk понад 15 років займається громадською діяльністю, з яких 12 присвятила розвитку кліматичної політики в Україні. У 2017 році Ірина стала співзасновницею Центру екологічних ініціатив “Екодія” – однієї з найбільш активних екологічних організацій України і члена УКМ.

Більше тут: https://menr.gov.ua/news/33783.html

Новини УКМ

 10 вересня у Львові за підтримки УКМ пройшов  «Кліматичний нетворкінг» — дискусійна зустріч щодо зміни клімату і можливостей формування комплексної кліматичної політики міста. Під час події обговорили питання адаптації міського середовища та переходу на чисті джерела енергії. Було презентовано концепцію кліматичних змін у світовому та українському контекстах. Також відбудеться обговорення потреб адаптації міського середовища і переходу на відновлювані джерела енергії. Організатори – ГО «Плато», за підтримки  Української кліматичної мережі та «350.org».

12−13 вересня у Львові відбувся 5 LVIV ECO FORUM 2019, під час якого українські та закордонні експерти говорили про збереження водних ресурсів, поводження з відходами й перетворення їх на енергію, а також кліматичні зміни. УКМ стала співорганізатором форуму, зокрема – сесії «Кліматична політика». Зокрема, 13 вересня відбулося дві панельні дискусії:

“Спека і повінь. Адаптація міст до зміни клімату”  та «Перехід Львова на 100% ВДЕ: фантазії чи плани?»

20 вересня організації УКМ взяли участь у Міжнародному марші за клімат в КиєвіЗагалом на марш вийшло понад 2000 людей з 21 українського міста вийшли на Міжнародний марш за клімат в Україні! І вимагали реальних дій від Президента, Парламенту та Уряду по досягненню цілі нуль викидів:

  1. 100% чистої енергетики!
    2. Відмова від викопного палива!
    3. Енергоефективність – пріоритет № 1!
    4. Припинити дотації у промислове тваринництво!
    5. Розвивати “зелений” транспорт!
    6. Заборонити одноразовий пластик!

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив про підтримку ним курсу на 100% ВДЕ для України. Тепер Україна офіційно задекларувала Новий Зелений курс розвитку. Президенту передали відкритий лист-звернення з вимогами Маршу.

10-го жовтня о 12.00 УКМ та  CAN – EECCA проводять вебінар з російським кліматологом, керівником програми “Клімат та енергетика” WWF Олексієм Кокоріним.

В кінці вересня Міжурядова група експертів зі зміни клімату ( IPCC ) опублікувала  спеціальну доповідь про океан та кріосферу в умовах клімату, що змінюється – або «SROCC». Ця праця дуже важлива. Чому  незабаром можуть щезнути майже всі льодовики в Центральній Європі, чому танення вічної мерзлоти загрожує всьому людству, чому океан стає кислим і чим це все загрожує планеті й нашому регіону зокрема – про це можна дізнатися безпосередньо від одного із авторів IPCC. Олексій Кокорін вміє просто й цікаво розказувати про складні речі ) буде дуже пізнавально. Реєстрація тут tiny.cc/7xcwdz

7 листопада УКМ у Києві проводить семінар “Адаптуй місто до зміни клімату” . 

Екстремальні погодні явища останніх років створюють дискомфорт мешканцям міст. Через аномальну спеку, перебувати на відкритих просторах в місті стає небезпечно. Зливові дощі, під час яких випадає місячна норма опадів, підтоплюють підземні переходи та псують автомобілі. А посуха в решту днів місяця загрожує зеленим насадженням. Ріст середньої та максимальної температур влітку знижує водність рік, що прямо пов’язано з водопостачанням міст. Адаптація до цих змін потребує знань та ресурсів. З чого почати?

Для відповіді на це питання, УКМ спільно з “Голос Природи” організовують навчання про адаптацію міст до зміни клімату. Тренінг буде корисним для співробітників органів місцевого самоврядування, які стикаються негативними наслідками змін клімату та місцевих активістів, які шукають співпраці з місцевою владою в темі адаптації.

В програмі семінару:

  • Семен Поломаний, засновник проектної групи Zemlia, розповість про оцінку ризиків від змін клімату, реконструкцію міської інфраструктури та пілотні проекти, реалізовані групою.
  • Євген Колішевський, ГО Голос Природи, розповість про досвід Камянського з організації розробки розробки плану заходів з адаптації громади до змін клімату.
  • Софія Шутяк, ГО Екологія-Право-Людина процедура ОВД під час затвердження програм розвитку та проектів.
  • Представники Камянської міської ради поділяться досвідом планування та реалізації заходів з адаптації міського середовища до змін клімату.
  • Ілля Єременко, голова Української кліматичної мережі розповість про організацію місцевого консультаційного процесу для залучення зацікавлених сторін до розробки плану заходів з адаптації.

Для участі у семінарі зареєструйтеся за посиланням: https://forms.gle/XoL5wV7SaiBQVmpy9  до 14 жовтня.

УВАГА ! Кількість місць обмежена, відібраних учасників та учасниць ми повідомимо 16 жовтня.

Запитання щодо тренінгу можна поставити Марині Галушко marunagalushko@gmail.com

тел. + 38 066 942 42 06

Тренінг відбувається за фінансової підтримки фонду імені Гайнріха Бьоля, та організаційної підтримки ГО “Екоклуб”.

Новини членів УКМ

“Голос Природи” – Кам’янське

Долучилися до проведення акції «Дні сталої енергії», яка пройшла 9 по 15 вересня в Кам’янському. Цей захід проводиться в рамках реалізації Європейської ініціативи «Угода мерів», до якої

місто Кам’янське приєдналось у 2015 році. Організація «Голос Природи» провела для різних категорій мешканців Кам’янського інформаційні заходи, присвячені сталому

споживанню енергії:

– тренінг «Школа юного кліматичного експерта» для дітей (10-15 років). Учасники тренінгу

ознайомилися з презентацією «Що таке стале споживання енергії?», правилами читання лекцій,

спробують провести тематичні заняття в своїх школах.

– тематичні презентації в школах.

– вулична акція «Заряджайся енергією Сонця», на пл. П. Калнишевського, перед входом у міський парк. Під час акції городяни, могли зарядити свої телефони та інші пристрої від сонячної панелі і взяти

інформаційну літературу про енергозбереження.

«Екодія» та   «Світ освіт» 

Підготували для освітян корисні матеріали про сталу енергетику.

Як лаконічно та доступно розповісти школярам про те, що таке “зелена” енергія і яка її користь для людей та довкілля, дізнайтеся тут  ecoaction.org.ua/zelena-energiya.html

За посиланням є два уроки: один для учнів середньої школи на 45 хвилин, а другий – для старшокласників, розрахований на 90 хвилин.

«Еколтава» – Полтава

За ініціативи та активної участі «Еколтави» жителі Полтави мають змогу безкоштовно здати на утилізацію небезпечні відходи.

З 1 жовтян по Полтаві курсує Екобус, куди можна здати використані люмінесцентні лампи, термометри та батарейки.

https://bit.ly/321fjNR.

Найближчі плани організацій УКМ

“Еколтава” – Полтава

17 жовтня 2019 р. з 16:00 по 17:00 проводить вебінар «Як правильно доглядати за зеленими насадженнями міста?»  Як часто обрізати та які фахівці для цього потрібні? Чому дерева у місті так важливі для здорової екосистеми та комфортності міських просторів?
Про це буде розмова з Alexandra Sladkova – відомою в Україні урбаністкою, співзасновницею спільнокошту озеленення у Львові. про корисний досвід інших українських та закордонних міст у сфері арбористики.

Зустріч відбудеться у форматі онлайн, на платформі zoom.

Реєстрація: https://forms.gle/bgtm7BSCEm8oNusU8

УМКА

11 жовтня влаштовують затишні наукові посиденьки. Нещодавно прийняли новий звіт міжурядової групи вчених зі зміни клімату (IPCC)  “Cпеціальний звіт про океан та кріосферу в умовах мінливого клімату”.

Наскільки підвищиться рівень океану?
Які території можуть бути затоплені і які це матиме наслідки? Як змінюватиметься біохімія океанів?
Що буде з сніжними покровами в горах і як це вплине на водопостачання на материках?
Як швидко будуть танути льодовики?
Які є сценарії розвитку подій і які є рішення?

Дізнатися більше про результати дослідження та цей звіт можна з перших вуст від науковиці, завідувачки Лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеоінституту, членкині Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату Світлани Краковської. Буде затишно і дуже цікаво:

11 жовтня з 19:00 по 21:00, в офісі УМКА – Київ, вул. Братська, 6 оф. 303
Де можна переглянути про звіт до зустрічі: https://www.ipcc.ch/report/srocc/

Подія: https://bit.ly/2LRO9TH

“Екосенс” – Запоріжжя

22 жовтня презентацію презентацію Зеленої Карти Запоріжжя.

Гуглівська мапа уже доступна тут https://bit.ly/2p2XgIz
Завдяки підтримці конкурсу “Ми – це місто” ми дістали можливість надрукувати цю карту як великий прес-вол, який прикрасить Туристичний центр, згодом хол “Запорізької політехніки”, далі помандрує по коворкінгах і бібліотеках, де запоріжці матимуть змогу додавати нові ініціативи.

Початок об 11:00 по 12:30. Туристичний інформаційний Центр Запоріжжя, Проспект Соборний, 151

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

 

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Контакти Української кліматичної мережі

climategroup.org.ua  

ucn@climategroup.org.ua

Facebook: www.facebook.com/climategroup

 

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

 

Голова Ради УКМ                                                             Медіа – координаторки УКМ

      Ілля Єременко                                           Маргарита Мостова                     Інна Плюта

illia@ecoclubrivne.org                             ucn@climategroup.org.ua            innaplyuta83@gmail.com

      +380 63 4835122                                         +380 99 92 99 794                         +38 068 1456760

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6