94 мери визнали надзвичайну кліматичну ситуацію у світі

Мери провідних міст світу, об’єднані  коаліцією названу С40, на чолі з мерами Лос-Анджелеса та Парижу – Еріком Гарсетті і Анне Ідальго – оголосили про започаткування  “Глобального Зеленого Нового Курсу”. Мета – “прискорити термінове, фундаментальне та незворотне перенаправлення світових ресурсів зі сфери викопного палива на заходи з відвернення надзвичайної кліматичної ситуації у світі”. 

У Копенгагені (Данія) 9 жовтня 2019 року новообраний голова об’єднання С40, мер Лос-Анджелеса Ерік Гарсетті, разом з мерами міст з усього світу, включаючи Копенгаген, Париж, Ріо-де-Жанейро, Сідней і Токіо оголосили їхню спільну підтримку Глобального Зеленого Нового Курсу та визнали надзвичайну кліматичну ситуацію у світі.

Ця  коаліція, що включає молодіжних кліматичних активістів, представників профспілок, бізнесу та громадянського суспільства, оголосила підтримку Глобального Зеленого Нового Курсу. Оскільки мери найбільших міст світу стурбовані надзвичайною кліматичною ситуацією на планеті. Таке повідомлення опублікували очільники міст, що беруть участь в світовому саміті мерів С40 в Копенгагені. Заклик став відповіддю на блокування міжурядових дій меншістю дуже впливових урядів, які заперечують наукові факти і представляють інтереси викопної промисловості.

Підтримавши Глобальний Зелений Новий Курс, міста підтвердили власне рішення захищати довкілля, розвивати економіку і будувати справедливе майбутнє, скорочуючи викиди від секторів, що спричиняють зміну клімату (транспорт, будівництво,  промисловість і відходи).

Це передбачає винесення комплексних кліматичних дій у центр усіх політичних рішень на рівні міста щоб забезпечити справедливий перехід для працівників галузей, відповідальних за викиди парникових газів, виправити тривалу несправедливість стосовно людей, які зазнають непропорційно значного впливу від змін клімату.

Щоб уникнути найгірших наслідків кліматичної кризи потрібне скорочення викидів парникових газів на половину до 2030 року. На практиці це означає, серед іншого, вдосконалення мобільності і заміту викопного палива у транспортній сфері  чистими альтернативами, прийняття жорстких будівельних норм та скорочення кількості відходів. Міста в усьому світі вже розробляють відповідні політики.

Глобальний Зелений Новий Курс одразу отримав підтримку тих, хто впроваджує заходи зі скорочення викидів парникових газів у обсязі, визначеному наукою – включно з бізнесом, інвесторами, профспілками, громадянським суспільством.

Мери Гарсетті, Ідальго і Дженсен кинули виклик лідерам країн, виконавчим директорам та інвесторам, які ще не відповідають рівню амбіцій, описаному Глобальному Зеленому Новому Курсі.

“Для нас, як мерів, на першому місці – безпека жителів наших міст”, сказала мер Парижу і голова С40 Анне Ідальго.

“Скоро мине 4 роки з підписання Паризької Угоди в нашому місті. Лише минулого місяця світові лідери зустрілися в Нью Йорку і знову не змогли домовитися ні про які, навіть віддалено подібні заходи, необхідні для зупинки кліматичної кризи. Їхня неспроможність напряму загрожує усім людям на планеті, оскільки час працює проти нас. Немає іншого рішення, крім Глобального Зеленого Нового Курсу, який може стати ключовим засобом для перемоги у цих перегонах з часом. Всі, хто приймають рішення мають взяти відповідальність за його втілення в життя.”

“Оскільки потреба в сміливих кліматичних діях стає нагальнішою, мери і міста прокладають шлях і отримують результати”, сказав Майкл Р Блумберг, президент ради С40, спеціальний посланник генерального секретаря ООН з питань кліматичних дій і мер міста Нью-Йорк в 2002-2013 роках.

“Міста – це місце, де кліматична битва, по великом рахунку, буде виграна чи програна”,  сказав генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш.

“На вересневому Саміті кліматичних дій, в ООН, щонайменше 70 країн та 100 міст погодилися посилити національні плати до 2020. Потрібно розвинути цей успіх. Міста в центрі цього руху і я вітаю С40 за їх лідерство в цей критичний час”.

Нові дані, опубліковані перед всесвітнім самітом мерів С40 в Копенгагені, свідчать, що 30 міст досягли піку викидів парникових газів і швидко рухаються до їх скорочення до нуля. Більше 100 міст у світі мають зобов’язання розробити плани кліматичних дій, що відповідають цілі утримання глобального потепління в межах 1,5 градуси.

Визначальні принципи “Глобального Зеленого Нового Курсу” включають:

  1. Ми визнаємо надзвичайну кліматичну ситуацію у світі.
  2. Ми зобов’язуємося утримати глобальну температуру в межах 1,5 градуси  як цього вимагає Паризька Угода, шляхом скорочення викидів у секторах, які найбільш відповідальні за кліматичну кризу: транспорті, будівля та відходах. Міста С40 вже скорочують викиди зі швидкістю, що відповідає вимогам, визначеним наукою. Це означає досягти піку  викидів до 2020 року і скоротити їх на половину до 2030. Кожен бізнес, особистість, інвестор, партнер, неформальний представник поселення та нації, що приєднується до Глобального Зеленого Нового Курсу, зобов’язується встановити такі ж науково-обгрунтовані цілі.
  3. Ми зобов’язуємося винести інклюзивні кліматичні дії у центр рішень на рівні міста щоб створити процвітаючі та справедливі громади для усіх. 
  4. Наші зобов’язання включають захист засобів для існування, допомогу здолати бідність, покращення життя, створення більш справедливих суспільств та забезпечення справедливого переходу для тих, хто працює у викопній промисловості. Затримка з кліматичними діями вже має руйнівні наслідки, які найбільше відчувають ті, хто найменше відповідальний за викиди, які спричинили  надзвичайної кліматичну ситуацію у світі. Ми будемо прискорювати термінове, фундаментальне та незворотне перенаправлення світових ресурсів зі сфери викопного палива на заходи з відвернення надзвичайної кліматичної ситуації у світі та будівництва зеленої та чесної екологічної цивілізації.
  5. Ми запрошуємо наших партнерів – політичних лідерів, керівників компаній, профспілок, інвесторів та громадянське суспільство приєднатися до нас у визнанні надзвичайної кліматичної ситуації у світі та допомозі в здійсненні науково-обгрунтованих дій, щоб її подолати. 

Всесвітній саміт мерів С40 в Копенгагені об’єднав 80 мерів і сотні кліматичних лідерів з усіх сфер, рішуче налаштованих скорочувати викиди в секторах, що спричиняють зміну клімату – транспорті, будівництві, промисловості і менеджменту відходів, щоб утримати глобальне потепління в межах 1,5 градуса і досягти цілі Паризької угоди

Джерело: https://www.c40.org/press_releases/global-gnd

Переклад з англійської:  Ілля Єременко

Редагування: Олег Савицький, Маргарита Мостова

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6