Чи зустрінуться урядовці з українськими екологами у Копенгагені?

З 16 грудня до Копенгагену починають приїжджати голови держав для укладання угоди зі зміни клімату. Про участь у переговорах зі зміни клімату вже заявили 110 голів держав та урядів. Серед учаників Конференції будуть Барак Обама, Дмитро Медведев, Ніколя Саркози, президенти малих острівних та африканських країн, прем’єр – міністри багатьох інших країн. Україну на високому рівні буде представляти віце-прем’єр-міністр України Григорій Михайлович Немиря. Згідно програми заходів, його виступ планується на 17 грудня після 18:00 за місцевим часом. У своїх виступах представники держав будуть оголошувати офіційні позиції своїх держав.

Українські екологи направили відкритий лист на ім’я Немирі Г. М. В ньому йдеться про необхідність зміни офіційної позиції України на переговорах зі зміни клімату. Позиція екологічних організацій – стабілізація викидів парникових газів на рівні 2007 року, або зменшення викидів на 55% до 2020 від 1990. «Така мета для України є приводом сприяти успіху переговорного процесу. Блокувати переговори або залишатись поза угодою – не в інтересах України» – стверджує Христина Рудницька з Національного екологічного центру України.

Представники українських екологічних організацій у своєму листі також пропонують організувати зустріч з віце-прем’єр міністром Немирею Г.М. для обговорення офіційної позиції України на міжнародних переговорах. «На нашу попередню пропозицію про спільну зустріч офіційної делегації та екологічних організацій, ми отримали відповідь, що поки офіційна делегація не уповноважена зустрічатись з громадськими організаціям» – говорить Ірина Ставчук, голова Робочої групи зі зміни клімату.

У той же час офіційні делегації країн: Японії, ЄС, Таджикистану, Вірменії, Росії та багатьох інших – вже провели не одну зустріч з представниками екологічних організацій. Така практика сприятиме діалогу між громадянським суспільством, науковців та урядом.

На даний момент офіційна позиція України залишається незмінною: скорочення на 20% до 2020 року. Саме за цю позицію наша держава отримала перше місце у номінації «Динозавр дня» на другий день переговорів. Адже українська позиція фактично передбачає лише ріст викидів парникових газів на 75% від сьогоднішнього рівня до 2020 року.

Переговори у Копенгагені, на які всі покладали дуже великі надії, поки не справджують очікувань, тому що розвинені країни не беруть необхідних зобов’язань зі скорочення викидів парникових газів, а також відсутній прогрес з питань фінансової допомоги на адаптацію та скорочення викидів в країнах, що розвиваються.

Конструктивна позиція кожної держави є надзвичайно важливою, в тому числі й позиція України, яка поки не сприяє прогресу у міжнародних переговорах.

Текст відкритого листа на Віце-премєр-міністра Немирю:
https://ucn.org.ua/upl/LystNemyryaKopengagen.pdf

Про розвиток подій та зустріч офіційної делегації з України та українських екологів слідкуйте на блозі:
http://community.livejournal.com/climate_ua/

За більшь детальною інформацією звертайтесь:
Христина Рудницька
Координатор програми зі зміни клімату
Національного екологічного центру України
+45 60 33 22 96

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6