АНОНС: Україна бере участь у переговорах ООН з питань клімату. Якою буде наша національна мета?

З 2 по 13 грудня у Мадриді пройдуть 25-ті переговори ООН з питань зміни клімату (COP25) для 196 країн світу, що ратифікували Паризьку кліматичну угоду. Делегації держав будуть представляти свої національні цілі зі скорочення викидів парникових газів аби досягти їх абсолютного  мінімуму у 2050 році. Україна також збирається на COP25. Разом з делегатами від уряду, на переговорах будуть й представники екологічних організацій країни, що будуть слідкувати за процесом у статусі незалежних спостерігачів. 

Які основні задачі у сфері клімату постають для України? 

Міністр енергетики і захисту довкілля Олексій Оржель під час доповіді про пріоритети екологічної політики ВРУ на наступні п’ять років, зазначив, що Міністерство планує розробити стратегію переходу України на відновлювану енергетику до 2050 року. 

Але чи стануть такі заяви реальними справами? Українська кліматична мережа опублікувала заяву, у якій йдеться про, поки що, недостатні кліматичні цілі України. А у Мадриді варто зосередитися на кількох пріоритетних задачах.

На кліматичній конференції у Мадриді, Україна має демонструвати амбітність у сфері енергетичної політики. 

Національні цілі зі скорочення викидів парникових газів недостатні і мають бути посилені, як того вимагає Паризька кліматична Угода, для утримання температури в межах 1,5 градусів. На торічних переговорах в Польщі, Українська делегація заявила про перегляд свого національного внеску у спільні зусилля країн скорочувати викиди. Попередні результати цієї роботи повинні бути озвучені на цьогорічних переговорах ООН. Новий нацвнесок має включати цілі з розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ),  інвестицій в екологічні рішення та припинення видобутку і спалювання викопного палива. 

Вдосконалити національний моніторинг викидів парникових газів

Ми досі не прийняли закон “Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів”. Його необхідно затвердити у другому читанні! Адже не контролюючи викиди у атмосферу – неможливо їх ефективно скорочувати. 

Переглянути Національну Енергетичну Стратегію до 2035 року та збільшити частку відновлюваної енергетики (ВДЕ) в ній.

Відновлювана енергетика в Україні стрімко розвивається, моделювання розвитку енергетики показує, що частка ВДЕ в енергобалансі 2035 року за поточних тенденцій, становитиме більше, ніж це передбачено  енергетичною стратегію. Тож, необхідно прийняти політичне рішення про енергетичний перехід країни до 100 % ВДЕ у 2050 році.

Для ефективної реалізації заявлених цілей, питання протидії зміні клімату мають стосуватися роботи усіх Міністерств та відомств. Їх співпрацю, в ідеальному варіанті, має забезпечувати політик високого рівня. Наприклад, віце-прем’єр країни. 

Також, напередодні COP25, Європарламент оголосив надзвичайний стан у сфері клімату та екології у країнах Європи, а за останні два роки сім українських міст заявили про наміри перейти на 100 % відновлюваних джерел енергії аби скорочувати свої викиди та сповільнити кліматичні зміни. 

Контакти для співпраці та уточнень: 

Маргарита Мостова 

медіа-координаторка УКМ з питань участі у кліматичних переговорах ООН в Мадриді 

+380 (099) 92 99 794 

ritamostovaya@gmail.com 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6