Справедливий перехід: як підготувати українські регіони до закінчення ери вугільної енергетики?

Сьогодні на Міжнародних переговорах з питань клімату обговорювали як допомогти регіонам перейти від вугілля до відновлюваної енергетики. З чого починати зміни у громадах, де вугільна енергетика – основа економіки? 

Адже це складний та  необхідний крок для скорочення викидів СО2 та реалізації цілей Паризької Угоди. 

Від України у дискусії вищого рівня взяв участь Костянтин Криницький, координатор кампанії “Справедлива трансформація в Україні” в ГО “Екодія”

У дослідженні  “Досвід трансформації вугільних регіонів” , що було представлено сьогодні, автори проаналізували процес закриття вугільних шахт України, Німеччини, Чехії та Румунії. Далі подаємо кілька важливих тез: 

  • Українська вугільна галузь занепадає останні 30 років. З 1990 року видобуток вугілля зменшився в п’ять разів, а кількість шахтарів впала критично зменшується.  за останні 11 років було закрито 68 державних вугільних підприємств. Сьогодні 29 із 33 державних шахт взагалі не приносять прибутку.
  • В цей же час, владою декларуються наміри продовжувати закривати вугільні підприємства, однак плану підтримки для фахівців, що втратять роботу, та міст, що втратять головні свої підприємства, поки немає. Проте, на регіональному рівні місцева влада шахтарських регіонів починає брати ініціативу в свої руки.
  • Як результат, зі ініціативою мерів, було створено Платформу сталого розвитку вугільних міст Донецької області. Надихнувшись позитивним прикладом Німеччини та інших країн Євросоюзу, це об’єднання має ціль знайти різні механізми розвитку місцевої економіки та прагне донести  до державної влади потребу у поступовому і справедливому переході від вугілля до відновлюваної енергетики ( з точки зору соціальних та економічних факторів). Міста, залежні майже повністю від вугільної енергетики, розробляють проекти у сфері ВДЕ, енергоефективності, освіти та поводження із шахтною водою.

У дослідженні “Екодії” фахівці подають рекомендації для національної влади про те, як як керувати процесом переходу від вугілля до ВДЕ  у вугільних регіонах

  • Створити комісію зі структурних змін, що складається з представників основних зацікавлених сторін (органи державної влади і місцевого самоврядування, профспілки, науковці,НУО та бізнес), які надаватимуть рекомендації національному уряду.
  • Визначити дати повної відмови від використання вугілля в  енергетичному секторі.
  • Створити план реструктуризації сектору на основі рекомендацій цієї комісії
  • Співпрацювати з відповідними регіонами від початку — місцеві потреби, інтереси і відповідальність мають бути на першому місці
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6