Слова суперечать діям: країни планують добувати більше вугілля і зменшувати викиди?

4 грудня, під час Конференції країн з питань зміни клімату, UNEP з рядом експертних організацій представили звіт Production Gap Report 2019. У ньому йдеться, що країни світу планують добувати і споживати на 120% більше викопного палива, ніж це можливо в рамках цілі Паризької Угоди: обмежити потепління на рівні 1,5 °С. 

Це стосується найбільше видобутку вугілля. Згідно поставлених планів у сфері енергетики, держави добуватимуть цього ресурсу на 150% більше (5,2 млрд. т), ніж передбачається за умови стримання температури на рівні 2 °С та  на 280% більше (6,4 млрд. т), ніж треба, аби дотримуватися мети: потепління не більше 1,5 °С. 

Серед країн, з найбільш амбітними планами на вугільну сферу: Японія, США, Росія, Індія, Австралія.

Зображення: Production Gap Report 2019, UNEP

Ці шокуючі дані ставлять під сумнів виконання домовленостей країн у Паризькій Угоді. Але під час презентації звіту, Швеція та Нова Зеландія поділилися досвідом як зменшити видобуток викопного палива без великих ризиків 

Так, Вікторія Інгман, керівниця Департаменту кліматичної політики Міністерства навколишнього середовища та енергетики Швеції, розповіла про ініціативу Fossil Free Sweden. Вона об’єднує понад 400 представників уряду, місцевої влади, бізнесу та громадянських організацій. Як результат, створено 13 дорожніх карт енергетичного переходу для різних секторів промисловості. При цьому, провідну роль в цьому процесі відіграє екологічно свідомий бізнес.

Кей Харрісон, новозеландська експертка у сфері зміни клімату, порадила країнам встановлювати законодавчу заборону на розробку нових газових та нафтових родовищ. У Новій Зеландії ухвалення подібного рішення поліпшило ситуацію. У регіоні Таранакі, який найбільше постраждає від відмови від викопного палива, почали напрацювувати програми підтримки та розвитку місцевих населених пунктів під час переходу від вугілля до ВДЕ.

Представники всіх країн, присутні на презентації, наголосили, що мають позитивний досвід вирішення ситуації: встановлення податку на викиди СO2 та фінансові механізми стимулювання розвитку відновлюваної енергетики.

Водночас, український уряд декларує плани закриття 19 неприбуткових державних вугільних  шахт у найближчі роки та паралельно заявляє про необхідність збільшення власного видобутку вугілля.

Чи не парадокс, панове? 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6