Форум кліматичних амбіцій: роль місцевого самоврядування та молоді у протидії зміні клімату

Учасники Форуму передали Звернення до Уряду, а також було підписано Меморандум про співпрацю між Асоціацією Столичних міст Америк та Асоціацією міст України.

27 лютого відбувся кліматичний форум «Підвищення кліматичних амбіцій: позиція ОМС та Молоді» у стінах ВРУ. Захід минув у синергії представників національного уряду, представників органів місцевого самоврядування, молоді, громадських організацій, в тому числі жіночих та екологічних. На заході обговорювали можливості для підвищення кліматичних амбіцій ОМС, впливу молоді на розробку та впровадження рішень та проєктів з питань клімату. У рамках Форуму було передане Звернення до Уряду та підписано Меморандум про співпрацю між Асоціацією Столичних міст Америк та Асоціацією міст України.

«Вирішення питання клімату – це питання багатьох сфер. Сильні громади – основа розвитку країни» – зазначила Ірина Ставчук, заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України:

Представник ЄС в Україні Кшиштоф Гирульські у своєму виступі наголосив, що Європейська рада – на передовій Міжнародних заходів боротьби зі зміною клімату. Амбіційні цілі міст до 2020 року були виконані, зокрема викиди СО2 зменшилися на 20%, натомість економічні показники зросли на 6%, проте цього не достатньо:

“Нам потрібні зміни.Є потреба у втіленні законів на всіх рівнях. Для України це виклик, потрібна висока активність громад та молоді. Реформи з “гори в низ” – є не ефективними. Одна з тез нової зеленої Угоди ставить за мету зробити Європу першим континентом вільним від СО2″

Форум дав поштовх міжсекторального діалогу між владою, місцевою владою та громадою. Також було обговорено питання екологічної освіти в школах.
Юрій Кононеко, начальник головного управління загальної та середньої освіти директорату шкільної освіти МОН України, зазначив, що формування екологічної культури є важливою складовою сучасної освіти. Проте екологічні предмети не будуть виокремлені в нові предмети:

“Відповідно до стратегії МОН, необхідно, щоб була менша кількість предметів, в які втілюватимуться комплексні підходи вивчення тем, зокрема і екологічної”.

Оксана Удовик,представниця Інноваційної лабораторії ПРООН, презентувала інноваційні та інтерактивні методи залучення молоді, зокрема проєкт «UPSHIFT plus» – проєкт для молоді від ПРООН для вирішення проблем змін клімату та деградації довкілля та закликала молодь долучатися до Інноваційної лабораторії ПРООН. Іншим цікавим досвідом поділився Кирило Томляк, керівник проєкту «Кліматичні краплі». Цей додаток відстежує та винагороджує екологічно-дружні вчинки з метою захисту довкілля та клімату планети.
Хуго Аґро з Португальської Асоціації молодіжних ініціатив презентував Португальський досвід залучення молоді до екологічно дружніх вчинків.

Також, мова йшла про створення «Зеленого офісу ВРУ». Олександр Маріковський вважає, що необхідно формувати екологічну політику у повній координації громадськості, влади, молоді, залучати ГО з чистою репутацією.
Про роль Муніципалітетів у реалізації кліматичної політики зазначив Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації Міст України:

«70% викидів СО2 припадає саме на міста. Перехід на ВДЕ (відновлювальні джерела енергії) є важливою складовою розвитку міст. Сьогодні 7 міст проголосили ціль за 100% перехід на ВДЕ до 2050 року. Основні виклики, які стоять перед містами, це потреба у великих інвестиціях, відсутність злагодженої комунікації на різних рівнях управління”.

Досвідом міст Америк поділився Себастьян Наварро, генеральний секретар Асоціації Столичних міст Америк:

«Кліматичні зміни сьогодні – це велика проблема. Укладення Паризької угоди у 2020 році – важлива віха історії. Важливим є створення української мережі міст для боротьби зі змінами клімату і отримання державної підтримки. Я переконаний, що зараз є покоління, яке трансформує і вирішить цю проблему. Зробімо це разом!».

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин, презентував напрацювання міста на шляху до цілі переходу на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року. Насамперед, термомодернізацію будинків, розвиток системи водопостачання, енергоефективності освітлення вулиць.
Оксана Кисіль презентувала ініціативу “Угода Мерів” та зазначила:

«Зміни клімату – наша реальність. Вони відбуваються просто зараз і є загрозою для всього людства».

Пані Оксана звернула увагу на проблему спроможності громадян сплачувати нові технології ВДЕ та поставила запитання: «Чи зможе місто дозволити собі 100% ВДЕ?». Проблемою на сьогодні , на її думку, є відсутність у стратегіях міст оцінки кліматичних ризиків.

Форум ініціювала депутатка Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко. Співорганізаторами стали ГО Центр Суспільних Комунікацій, Українська Кліматична мережа, у співпраці з Асоціацією міст України та за підтримки Представництва ЄС в Україні та ПРООН, спільно з Комітетом Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6