Масштабні пожежі в Україні та світі: нові антирекорди 2020

Схоже, людство входить в нову еру - епоху вогню. Вчені вже назвали її піроценом.

Київ у страшному диму – горять ліси й торфовища у Житомирській та Чернігівській областях. Кілька тижнів палає Зона відчуження. Численні пожежі фіксують на всій території країни – за останні тижні, за попередніми підрахунками, вогонь знищив більше 40 тисяч гектарів лісів, луків і сільских територій. Кількість загорянь з початку 2020-го більш як на чверть перевищує показники попереднього року.

Хоча й минулий рік і в нашій країні, і загалом на планеті відзначився рекордною кількістю пожеж. У 2019 році платформа Global Forest Watch Fires нарахувала по всьому світу чотири з половиною мільйони займань. Це на 400 тисяч більше, ніж у 2018 році.

Палало в Європі та Каліфорнії, небачені дотепер пожежі сталися навіть в Арктиці. У Всесвітній метеорологічній організації стверджують, що ліси Північної півкулі горіли торік частіше й інтенсивніше, ніж будь-коли за останні 10 тисяч років. Тільки у Сибіру влітку згоріло близько дев’яти мільйонів гектарів лісу – це більше, ніж площа усієї Португалії.

Величезні площі лісів знищені в Амазонії. Австралійський континент вигорів майже повністю.

За словами голови УКМ Іллі Єременка, зміна клімату створює для пожеж ідеальні умови: температура стає вищою, засухи – частішими та тривалішими. Все стає сухим і готовим спалахнути, як тільки з’являється людина із сірником. Пожежі, відповідно, самі збільшують парникові викиди в атмосферу, особливо, коли горять торфовища – щороку обсяги викидів вуглекислого газу через них сягають орієнтовно восьми мільярдів тонн. Це, за даними Greenpeace, становить половину викидів, які роблять усі вугільні електростанції світу. Тобто від пожеж парниковий ефект значно посилюється і створюються умови для нових займань.

Ілюстрація – мапа вогнищ NASA станом на 22 квітня 2020

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6