Прес-реліз акції “Ні глобальним змінам клімату”

15 червня 2001 Київ, Контрактова площа. Громадські екологічні організації провели акцію “Ні глобальним змінам клімату”, намагаючись донести інформацію про важливість проблеми кліматичних змін до широкого загалу і запропонували конкретні шляхи вирішення цієї проблеми починаючи з простих дій, які може робити кожен з нас, аби зменшити негативний вплив на клімат. У підготовці проекту взяло участь більш ніж 20 екологічних організацій України , які є членами Робочої групи неурядових організацій України з питань зміни клімату.

Центральною подією акції стало відкриття мистецької експозиції, що символізує небезпеку зміни клімату.

Виставка фото, приклади впровадження конкретних кліматоохоронних проектів, діючі зразки використання поновлюваної енергії були представлені організаторами під час акції. Були продемонстровані і приклади енергозбереження у побуті – активісти-екологи ознайомили всіх бажаючих із технологіями ущільнення вікон та з іншими прикладами енергозбереження у побуті.

Організатори акції не тільки надавали докладну інформацію стосовно змін клімату, але й дали можливість бажаючим висловити свою думку у відкритій дискусії, яка проходила протягом трьох годин. Серед учасників дискусії були заздалегідь запрошені спеціалісти різних галузей, а також студенти та просто небайдужі люди. Завершилась акція близько десятої години вечора показом слайдів у супроводі сучасної музики.

Проблема змін клімату не є широко знаною у нашій країні. Проте зміни клімату можуть мати дуже тяжкі наслідки для України, зокрема збільшення кількості природних катастроф: повеней, ураганів, посух та інших. Погодні негаразди останніх років підтверджують серйозність наслідків змін клімату. Головна причина цих змін – у викидах так званих парникових газів, які утримують зайве тепло в атмосфері планети. На думку організаторів акції “Ні глобальним змінам клімату” в Україні існує значний потенціал зниження викидів шкідливих газів.

Крім захисту клімату, зниження викидів парникових газів може залучити інвестиції до економіки України.

“Ще від радянських часів ресурси, зокрема енергоносії, в українській економіці використовуються вкрай неефективно. Розвинені держави заходу вже зараз зацікавлені у зниженні викидів парникових газів, інвестуючи кошти у проекти підвищення ефективності виробничих процесів в Україні” – повідомила координатор акції Наталія Вишневська.

Акція “Ні глобальним змінам клімату” дала змогу всім небайдужим до проблем довкілля отримати докладну інформацію щодо кліматичних змін на планеті, дізнатись про можливі шляхи вирішення цієї проблеми та взяти участь у відкритій дискусії з експертами. Організатор акції, Робоча група НУО України з питань змін клімату, закликає уряд України та всіх співгромадян підтримати акцію і зробити все можливе для запобігання кліматичним змінам –на рівні держави та власними зусиллями кожного.

За додатковою інформацією будь ласка звертайтеся: координатор акції “Ні глобальним змінам клімату”
Наталка Вишневська, тел./факс 246 4799

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6