Іво де Боер: «Майбутні кліматичні переговори не будуть ґрунтуватися на Копенгагенскій Угоді»

10 квітня в Бонні на міжсесійному раунді кліматичних переговорів ООН виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (РК ООН ЗК) Іво де Боер заявив, що майбутні переговори ООН з питань клімату не будуть ґрунтуватися на Копенгагенскій Угоді, прийнятій торік. Незважаючи на це, Угода може бути підгрунтям для узгодження розбіжностей з певних питань.

«Існує певна третя категорія питань, які були усе ще дуже далекі від урегулювання в Копенгагені, наприклад, щодо фінансування», – заявив виконавчий секретар РК ООН ЗК Іво де Боер. «Ці питання зараз на різних етапах узгодження. Існує також багато документів, над якими потрібно працювати, адже Конвенція та Кіотский протокол теж мали свої чернетки рішень», додав Іво де Боер.

Угода дозволяє досягнути домовленості в раніше неузгоджених питаннях, таких як: запобігання глобального потепління більш ніж на 2С; надання фінансової підтримки країнам, що розвиваються; дії по вимірі, звітності й контролю над виконанням зобов’язань, а також по наданню фінансової звітності. Проте все-таки залишається ряд інших невирішених Угодою питань. Учасники першого раунду переговорів після Копенгагенской конференції домовилися про проведення трьох робочих зустрічей перед Конференцією ООН з питань зміни клімату, що відбудеться в Мексиці 29 листопада – 10 грудня 2010 року. З 31 травня по 11 червня делегати зустрінуться знову у Бонні. До цього група країн, які не є членами Кіотського протоколу, мають підготувати свій проект нової міжнародної угоди про скорочення викидів шкідливих речовин в атмосферу.

Серед не погоджених під час нинішніх переговорів питань – у якому виді продовжувати переговори. Деякі країни запропонували рухатися вперед повністю ґрунтуючись на Копенгагенскій угоді.

Тим часом уже 124 країни заявили про свою підтримку Копенгагенської Угоди для боротьби з глобальними змінами клімату, включаючи США, Китай, Індію, Росію, ЄС та інших великих забруднювачів.

До останнього часу Україна залишалася однією з двох промислово розвинених країн, що офіційно ще не подала до Секретаріату РК ООН ЗК своєї позиції щодо домовленості, яка була досягнута в Копенгагені. Проте нещодавно, 23 березня 2010 року було офіційно оголошено про підтримку Україною Копенагагенської Угоди.

Нагадаємо, що офіційна позиція, яку Україна представляла на переговорах, а саме скорочення викидів парникових газів на 20% від рівня 1990 року до 2020 року, не знайшла підтримки на міжнародній арені. Навпаки, така позиція гостро критикувалася міжнародними екологічними організаціями, в українській та міжнародній пресі. Адже офіційна позиція України означає збільшення викидів парникових газів на 75% від сьогоднішнього рівня до 2020 року.

Громадські екологічні організації України закликають уряд взяти за мету утримувати викиди парникових газів на рівні 2008 року до 2020 року з їх подальшим скороченням. У цифрах це означає їхнє скорочення на 55% відносно базового 1990 року до 2020.

Джерело: news.xinhuanet.com

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6