Продаж квот на СО2 поки що приніс Україні більше проблем ніж користі

Carbon_tradingВелика угода продажу квот Японії 2009 року завершилася тим, що кошти розкрадено. Про це заявив Президент України В. Янукович 22 квітня на зустрічі з представниками регіональних ЗМІ. Згідно інтрукції до договору з Японією про передачу квот – кошти потрібно буде повертати.

Робоча група неурядових організацій України зі зміни клімату вважає, що торгівля пустими квотами, або «гарячим повітрям», без належного міжнародного регулювання не приносить ані екологічного, ані економічного ефекту для країни. А наявне національне законодавство щодо торгівлі квотами не може забезбечити прозорого та ефективного використання коштів.

«Відбір проектів в Україні був абсолютно непрозорим, а національне законодавство не передбачає відкритості відповідної інформації. На усі запити екологічних організацій протягом 2009 року «На що підуть кошти?», відповідь була – «конфіденційна інформація», – говорить Христина Рудницька з Національного екологічного центру України.

«Проблема міжнародної торгівлі квотами – це відсутність на рівні Кіотського протоколу вимог щодо того, як країна повинна використовувати кошти» – коментує член Робочої Групи, юрисконсульт організації «Екологія.Право.Людина» Маряна Булгакова. «Якби існувала чітка міжнародна процедура відбору проектів, механізмів фінансування та звітування, ситуація могла б бути кращою».

Питання а чи потрібна взагалі міжнародна торгівля квотами і чи буде такий механізм по завершенню першого періоду дії Кіотського Протоколу зараз активно обговорюється на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату. Наступна сессія відбудеться на початку червня 2010 року в Боні, де також візьме участь офіційна делегація з України.

Нагадаємо, початку 2009 року Україна уклала з Японією угоду про продаж 30 млн. тон квот на викиди парникових газів на суму 300 млн євро. Основною умовою угоди з японцями було цільове використання коштів на проекти, що призведуть до зниження викидів парникових газів та інші екологічні цілі (схема зелених інвестицій).

Також згідно угоди, якщо Україна до 2012 року не використає кошти від продажу квот на екологічні проекти, ці кошти повинні бути повернуті Японії.

Наразі Президент України В. Янукович заявив, що “Ми поки що грошей не знайшли, точніше, не знайшли, куди ці гроші поділися”.

Більше про механізм торгівлі квотами, події в Україні та міжнародній арені у додатковій інформації.

За більш детальною інформацією звертайтеся:

Христина Рудницка
Національний екологічний центру України
krudnytska AT necu.org.ua
+38 044 353 78 42

Мар’яна Булгакова
МБО «Екологія-Право-Людина»
maryanab AT uoregon.edu
+38 032 298 58 88

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6