Три “чому?” або Як кліматичні переговори в Парижі вплинуть на все людство

У грудні цього року у французькій столиці відбудеться подія світового масштабу – щорічна Конференція Рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату. Цьогоріч подія і без того важлива стане ще більш значущою, оскільки представники 198 країн світу збираються підписати на заході нову кліматичну угоду.

Чому ця угода важлива для світу?
Щоденні випуски новин вкотре підтверджують, що наша планета потерпає від повеней, посухи, землетрусів, тайфунів, надмірних опадів та сильних вітрів. Все це – тільки початок проявів зміни клімату. Тому вчені та громадські активісти намагаються нарешті спонукати уряди всіх країн світу почати боротьбу з цими змінами. Тому у Парижі представники 198 країн спробують затвердити план дій для порятунку планети.

Чому Конференція в Парижі важлива для України?
Глобальна зміна клімату – це проблема всіх, а не окремо взятої людини чи країни. Тому Україна має активно сприяти процесу міжнародних переговорів та задекларувати справедливі національні зобов’язання у боротьбі зі змінами клімату.

В той же час, відверті наміри України боротися зі зміною клімату відкривають нові можливості для підвищення енергоефективності та розвитку відновлювальних джерел енергії. Такі заходи дозволять нам не лише врятувати клімат, а й повністю відмовитися від імпорту газу.

Чому участь громадськості важлива?
Дуже часто вугільне, атомне та газове лобі дуже сильно впливає на позицію країн, які беруть участь в кліматичних переговорах. Часто виходить так, що політики та держслужбовці відстоюють на міжнародному рівні інтереси бізнес-кампаній, а не національні інтереси. Тому місія громадських активістів нагадувати політикам, що національні інтереси полягають у турботі про довкілля та збереження природи.

Марія Сторчило, експерт Національного екологічного центру України з питань зміни клімату
Джерело: Екоцентр

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6