Національний екологічний центр України підготував аналітичний звіт з оглядом позицій основних країн-учасниць переговорів в Бонні

1-12 червня 2009 року в Бонні (Німеччина) пройдуть міжнародні переговори ООН зі зміни клімату. Це буде чергова зустріч Допоміжних Органів Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату. Метою її проведення буде продовження формування тексту посткіотської угоди на зниження викидів парникових газів.

Національний Екологічний Центр у складі Робочої Групи неурядових екологічних організацій України з питань зміни клімату пропонує аналітичний звіт з оглядом позицій основних країн-учасниць переговорів щодо найважливіших для України питань та аналізує які варіанти для України можуть бути найприйнятніші. Ми сподіваємось, що ця інформація допоможе прийняти виважену позицію на міжнародних переговорах з питань зміни клімату, що з одного боку сприятиме їх прогресу, а з іншого не покладе на країну непосильних зобов‘язань.

2009 рік є надзвичайно важливим в вирішенні глобальної зміни клімату та потребує серйозного і виваженого підходу до переговорного процесу на міжнародному рівні. В грудні 2009 року 189 країн повинні завершити підготовку та підписати нову міжнародну угоду по боротьбі із глобальними змінами клімату, що прийде на зміну Кіотському протоколу в 2013 році.

Наукові висновки стають дедалі більше невтішними: зміни клімату відбуваються набагато швидше, ніж це передбачалося ще декілька років тому і навіть швидше, ніж найгірший з сценаріїв Міжнародної групи експертів зі зміни клімату при ООН (МГЕЗК) 2007 року. Це створює величезний тиск на переговорах як на розвинені країни, так і країни, що розвиваються. На розвинені – щодо обсягу необхідних скорочень викидів, що за рекомендацією МГЕЗК повинно бути мінус 25-40% від рівня 1990 року до 2020 року, та щодо забезпечення фінансової підтримки адаптації та скорочення викидів в країнах, що розвиваються. Найсильнішим країнам, що розвиваються, також потрібно буде запроваджувати політику скорочення викидів – на 15-30% менше, ніж прогнозований обсяг викидів за розвитком «бізнес як звичайно», але за умови фінансової та технологічної допомоги від розвинених країн.

Аналітичний огляд можна завантажити тут

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6