Від зміни клімату через здоров’я до адаптації

Зміна погоди безпосередньо впливає на самопочуття людини через повітря, воду, їжу, середовище існування. Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу громадськості та офіційних делегатів з різних країн до ґендерної складової цього питання: матері та діти є найбільш вразливою категорією населення і потребують особливої турботи.

Здорове жіноцтво та материнство забезпечують здоров’я майбутніх поколінь. Саме жінки найбільше опікуються вихованням дітей та привчають їх до здорового способу життя. Імунна система дитини формується під час вагітності і перших років життя. Це найважливіший час для матері, аби адаптувати молодий організм до нестійких погодних умов. Важливо мати уявлення про хвороби та алергії, що спричиняються зміною клімату. Вчасне вживання профілактичних заходів неабияк сприяє формуванню адаптації дитячого організму до екстремальних погодних проявів: різкі зміни температури повітря, атмосферного тиску, вологості.

Виявляється існує ґендерний вимір погоди і кліматичних послуг. Діти і матері – найчутливіші до різких змін погоди, що є прямим наслідком глобальної зміни клімату. Утім для жінок характерне й застосування профілактичних заходів охорони здоров’я. Чоловіки значно менше переймаються завчасним збереження здоров’я, проте гостро потребують цього. Перевагою виявляється поєднання зусиль чоловіка та жінки у вживанні заходів збереження здоров’я. Ми різні: чоловіки й жінки мають разом подумати, в чому кожен з них сильний і як діяти разом.

Екстремальні погодні явища, природні катастрофи, нестача питної води – далеко не повний перелік невідворотних наслідків зміни клімату, що становлять небезпеку здоров’ю жінки та її сім’ї. Актуальним стає врахування аспекту охорони здоров’я при розробленні локальних та національних планів дій з адаптації до змін клімату. Вчасне реагування здатне лише підтримати здоров’я, а й рятувати життя багатьох жителів нашої планети.

Сільське господарство. Внаслідок зміни клімату екосистема стає вразливою. Велике значення має збереження біорізноманіття. Виникає необхідність вирощувати сільськогосподарські культури, адаптовані до нових погодних умов. В той же час розвиток сучасних технологій дозволяє використовувати хімічні стимулятори розвитку рослин, що є шкідливими для здоров’я людини, а особливо жінки, майбутньої матері. Перед суспільством постають все нові й нові виклики. Як забезпечити продовольством зростаючу кількість населення планети за несприятливих погодних умов? Яким чином адаптувати сільське господарство до зміни клімату, зберігаючи безпеку сільськогосподарської продукції. В Європі навіть з’явився термін «охорона їжі». Тобто забезпечення нагляду за процесом вирощування і споживання харчових продуктів. Їжа має бути безпечною для здоров’я людини. Важливо розрізняти поняття охорони і безпечності їжі, тобто процесу створення і продукту споживання. В Європейському Союзі саме закінчується реформа, що регулює збалансованість між охороною їжі та її безпечністю.

В Україні з’являються дослідження впливу зміни клімату на здоров’я – починає розвиватися новий напрямок медицини – кліматопаталогія.

За додатковою інформацією та з питань співпраці звертайтеся до Ольги Власюк (національний координатор мережі НУО з адаптації до зміни клімату, НЕЦУ) olga.vl@necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6