Завдяки інвестиціям у відновлювальну енергетику вдалося зменшити викиди вуглецю

Протягом останніх 10 років в країнах-членах Організації економічного співробітництва та розвитку викиди вуглецю значно скоротилися. Основна причина – збільшення інвестицій в галузь відновлювальної енергетики. Про це йдеться у аналітичному звіті «Майбутнє сектору електроенергетики», підготовленого для Світового економічного форуму у Давосі.

Зокрема, з 2000 по 2012 капіталовкладення у сектор виробництва електроенергії зросли майже в 4 рази.

Також, за даними експертів, протягом останніх 10 років щорічні темпи зростання інвестицій у реальному вираженні склали в середньому 11%. З 60 млрд доларів у 2000 році до 220 млрд доларів у 2012 році. Дані стосуються країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Збільшення інвестицій у відновлювальні джерела енергії (крім гідро електроенергії) зробили значний внесок у зменшення викидів вуглецю при виробництві електроенергії. На різних ринках країн ОЕСР зниження інтенсивності становило близько 1% на рік, зазначають автори звіту.

Також, інвестиції сприяли збільшенню надійності поставок електроенергії. Це досягається завдяки зменшенню імпорту викопного палива одночасно із збільшенням власного виробництва електроенергії з відновлювальних джерел. Так, за інформацією поданою у звіті, протягом останніх 7 років імпорт викопного палива країнами ОЕСР зменшився приблизно на 4%.

Більшу частину коштів (54%) інвестовано у виробництво електроенергії з вітру, сонця, біомаси, а також з геотермальної енергії. Інвестиції у гідроенергетику країн ОЕСР, як і раніше, становлять близько 7-8%.

Решта інвестицій були спрямовані на розвиток енергоефективності. Використання електроенергії населенням країн ОЕСР зменшилось майже на 40% за період з 1980 до 2010 року, підкреслюють автори аналітичного звіту.

Нагадаємо, Світовий економічний форум об’єднує близько 2500 топ-менеджерів бізнесу, міжнародних політичних лідерів, експертів і журналістів, де обговорюють найбільш актуальні питання, що постали перед світом.

“Українська енергетика”, за матеріалами World Economic Forum

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6