Остап Семерак: “Паризька кліматична угода дає нам можливість формувати правила, якими буде керуватися світ у найближчі десятиліття”

7rakРатифікація Паризької угоди зі зміни клімату дає Україні пріоритетне право впливати на формування правил міжнародної екологічної політики, якими керуватиметься світ у найближчі десятиліття. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він нагадав, що Україна однією із перших ратифікувала Паризьку угоду, покликану боротися зі зміною клімату.

«Ми є одними з перших в Європі, які ратифікували і вже передали ООН свої ратифікаційні грамоти. Перша тема, яка обговорюється світовою спільнотою – це боротьба з тероризмом, а друга – це якраз питання охорони навколишнього середовища. Адже зміна клімату – це глобальна проблема», – нагадав Міністр.

Паризька угода закріплює новий підхід до зобов’язань сторін, тобто країни самі визначають свої так звані національно визначені внески щодо викидів парникових газів, які будуть переглядатись кожні п’ять років з метою підвищення їх амбітності. Угодою також передбачені процедури звітності для всіх без винятку її сторін майже по кожних діях у рамках угоди, включаючи отримання допомоги та її використання.

«Поки що зарано говорити про конкретні преференції, оскільки угода ще не набула чинності. Але вже сьогодні очевидно, що вона вступить в силу і те, що ми є в числі перших, дає нам пріоритетне право впливати на формування нових правил», – пояснив Остап Семерак.

Він повідомив, що українська делегація візьме участь у Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка у найближчій перспективі відбудеться в Марокко і буде присвячена виробленню численних правил, які необхідно ухвалити.

«Я як Міністр екології у складі нашої української делегації візьму участь в Конференції сторін, яка буде відбуватися в Марокко, та ми будемо працювати над створенням цих процедур. Я сподіваюся, що напрацювання нашого Міністерства будуть сприйняті світом і ми будемо не тільки серед перших, хто ратифікував Паризьку угоду, але будемо серед країн-лідерів, які впливатимуть на ухвалення рішень у майбутньому. У нас є всі підстави для цього», – резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, що Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про ратифікацію Паризької угоди” 14 липня 2016 року. 1 серпня 2016 року Президент України затвердив ратифікацію Паризької угоди.

3 вересня Паризьку угоду ратифікували США та Китай.

Паризьку угоду вже ратифікувало 29 країн, які відповідають за 40,12 % викидів.

Угода набуде чинності на 30-й день після дати, коли принаймні 55 Сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, які разом викидають принаймні 55 % від загальних світових викидів парникових газів, нададуть до Секретаріату Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату ратифікаційні грамоти або документи про прийняття, приєднання чи затвердження договору.

Джерело: kmu.gov.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6