Дайджест Української кліматичної мережі. Серпень-вересень 2016

Новини в сфері змін клімату в Україні

Прийнято Закон про оцінку впливу на довкілля

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон, який встановлює європейські норми оцінки впливу підприємств на навколишнє середовище.

Детальніше: http://ecology.unian.ua/reduction/1554157-rada-uhvalila-zakon-yakiy-vstanovlyue-evropeyski-normi-otsinki-vplivu-pidpriemstv-na-dovkillya.html

 

Рівень смертності від забруднення повітря в Україні один з найвищих у світі — дослідження ВООЗ

Рівень смертності від забруднення повітря в Україні найвищий в світі і складає 120 смертей на 100 тисяч населення. Про це йдеться в статті опублікованій газетою “Гардіан” з посиланням на дослідження групи вчених Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Смертність від забруднення повітря в Україні в 5 разів вища, аніж у 5-ти найчистіших країнах разом узятих.

Детальніше: https://ucn.org.ua/?p=4032

 

Остап Семерак: “Паризька кліматична угода дає нам можливість формувати правила, якими буде керуватися світ у найближчі десятиліття”

Ратифікація Паризької угоди зі зміни клімату дає Україні пріоритетне право впливати на формування правил міжнародної екологічної політики, якими керуватиметься світ у найближчі десятиліття. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Він нагадав, що Україна однією із перших ратифікувала Паризьку угоду, покликану боротися зі зміною клімату.

Детальніше: https://ucn.org.ua/?p=4038

 

Європарламент ратифікував Паризьку кліматичну угоду

Європарламент проголосував за ратифікацію Паризької кліматичної угоди, укладеної світовими лідерами наприкінці минулого року.

Відповідне голосування, як повідомляє кореспондент Європейської правди, відбулося на засіданні Європарламенту у вівторок.

Детальніше: https://ucn.org.ua/?p=4043

 

ЄІБ виділить Україні 200 мільйонів євро на транспорт

вропейський інвестиційний банк відкриє кредитну лінію на 200 млн євро для фінансування інвестицій в міський громадський транспорт до 20 муніципалітетів в Україні.

ЄІБ зазначає, що проект спрямований на підвищення частоти і регулярності роботи громадського транспорту в середніх містах України.

Передбачається, що кошти також дозволять знизити шкідливі викиди за рахунок переходу на електротранспорт, це матиме позитивний ефект на місцеву економіку.

Загальна вартість проекту оцінюється в 400 млн євро.

Детальніше: http://www.epravda.com.ua/news/2016/10/4/607414/

 

У зоні відчуження будують дві сонячні електростанції — Мінекології

У Чорнобильській зоні відчуження українські компанії будують дві електростанції на сонячних батареях. Про це в ефірі Громадського заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Детальніше: http://hromadske.ua/posts/u-zoni-vidchuzhennia-buduiut-dvi-soniachni-elektrostantsii-minekolohii

 

Державний бюджет 2017 і охорона довкілля

19 вересня КМУ подав до ВРУ проект Державного бюджету на 2017 рік. Особливістю цьогорічного бюджетотворчого процесу є не лише вчасне подання його проекту, але і спроба проведення серед­ньострокового планування на 3 роки.

Запропонований Урядом бюджет демонструє перекіс зростання видатків у сфері охорони довкілля за рахунок адміністративно-управлінських та недофінансування низки важливих завдань у цій сфері.

Детальніше: http://ecoclubua.com/2016/10/derzhavnyj-byudzhet-2017-i-ohorona-dovkillya/

 

Анонси, можливості та зустрічі

 

Зустріч CAN EUCCA

 27-29 жовтня в Києві відбудеться зустріч КЕН ВЕКЦА з фокусом на ВДЕ.

Попередня програма тут: https://docs.google.com/document/d/1f2qiOE_jix_AkFRqTOTH-LX0x1Jbc88bX6pgBg-6A-I/edit

Анкета на участь тут:

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeXBf37dBHMdClqp9dv89Y4uKYQDADJn7zZdUnZx1aBHEZYQ/viewform#responses

 

Стратегічна зустріч Робочої Групи

 13-14 жовтня в Києві відбудеться стратегічна зустріч РГ.

Дедлайн подачі заявки на участь пройшов, але якщо ви маєте велику наснагу прийняти участь, до 10 жовтня зв’яжіться з Оленою Ангеловою (0661092239, vernamorta@gmail.com) та заповніть: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4hwwb-Xqr4RS1mmL3bOhha2Oeg5OMjjWm60hBPpDwA-zntQ/viewform  

Можна буде обговорити можливість участі.

 

Лейпцизька премія інтегрованого розвитку

 Конкурс «Лейпцизька премія інтегрованого міського розвитку» оголошується вперше і відзначає уже втілені проекти сталого розвитку міста з метою інтенсифікації інтегрованого урбаністичного розвитку в українських містах у майбутньому. Конкурс також має мотивувати українські муніципалітети використовувати методику сталого розвитку та регулярно брати участь у конкурсі на премію зі своїми проектами.

Детальніше: http://www.prostir.ua/?grants=konkurs-lejptsyzka-premiya-intehrovanoho-rozvytku-mist-v-ukrajini

Конкурс для журналістів «Цілі сталого розвитку»

Журналіст(к)и, які працюють у національних та регіональних ЗМІ в Україні можуть взяти участь у конкурсі матеріалів, які розкривають тему імплементації/реалізаціїЦілей сталого розвитку в Україні, подолання викликів, пов’язаних з цим процесом, переходу на нові стандарти розвитку і використання нових можливостей, що відкриваються із запровадженням Цілей сталого розвитку.

Детально про умови конкурсу можна почитати за посиланням: http://www.prostir.ua/?grants=konkurs-dlya-zhurnalistiv-tsili-staloho-rozvytku

 

Енергія Змін

Екоклуб, УМКА та ще декілька членів РГ готують грандіозну осінню подію для активістів – Power Shift 2016. На початку грудня ми зберемо 100 чоловік з усієї України, які представлятимуть 30 екологічних команд. Незабутніх 4 дні ми мінятимемося історіями успіху та неуспіху, вчитимемося довірливій комункації та подоланню особистісних конфліктів, прийняттю спільних рішень в умовах різних цінностей тощо. На форум будуть запрошені відомі експерти та представники донорів, з якими можна буде познайомитися в неформальних умовах. Також, усі разом ми витворимо бачення України з безпечною енергетикою та повагою до довкілля.

https://www.facebook.com/events/319718265033493/

 

Veloforum-2016

“Veloforum” – конференція на перетині транспортної політики, сталого розвитку та громадянського суспільства, що проходитиме у Харкові 21-23 жовтня.

Загальна тема Veloforum 2016: “Перехід: від локальних ініціатив до національних політик”

Детальніше: https://www.facebook.com/events/319718265033493/

 

Школа кампейнінгу в сфері зміни клімату та відновлюваної енергетики

Перша українська школа кампейнінгу в сфері зміни клімату та відновлюваної енергетики для активістів кліматичного, енергетичного та екологічного рухів, і не тільки!

Ви молоді, активні, хочете впливати на політичну владу, вміти створювати свої акції і кампанії?

Реєструйтесь на школу кампейнінгу, що відбудеться з 28 по 30 жовтня у Івано-Франківську!

Детальніше: https://www.facebook.com/events/1147011538692652/

 

Напиши цікаво про енергоефективність і отримай подарунок!

Аби підвищити інтерес та знання громадськості у сфері енергоефективності та енергоменеджменту, Екоклуб організовує конкурс на кращу статтю цієї тематики.

До участі запрошуються усі бажаючі!

Детальніше: http://ecoclubrivne.org/article_ee/

 

Семінар з питань енергетичних кооперативів

Протягом 17-19 жовтня РМЕО “ЕКОСФЕРА” разом з німецькою організацією WECF/WICF та ГО “ЕкоКлуб-Рівне” проводить семінар з питань енергетичних кооперативів у Славську.

Для участі у семінарі потрібно заповнити заявку. Заявку та іншу інформацію можна знайти на сайті РМЕО “ЕКОСФЕРА”http://www.ekosphera.org/index.php

 

IX МЕЖДУНАРОДНАЯ СПЕЦИАЛИЗИРОВАННАЯ ВЫСТАВКА. ЭНЕРГОЭФФЕКТИВНОСТЬ. ВОЗОБНОВЛЯЕМАЯ ЭНЕРГЕТИКА – 2016

IX Международная специализированная выставка «ЭНЕРГОЭФФЕКТИВНОСТЬ. ВОЗОБНОВЛЯЕМАЯ ЭНЕРГЕТИКА – 2016» – ключевое событие на территории Украины в сфере эффективного использования топливно-энергетических ресурсов, возобновляемых источников энергии и альтернативных видов топлива состоится в г. Киеве 8 – 10 ноября 2016 года на крупнейшей в Украине международной выставочной площадке.

Детальніше: http://www.iec-expo.com.ua/ee-2016.html

 

11 листопада – Міжнародний день енергозбереження!

Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії.

В Дні енергозбереження можуть брати участь навчальні заклади і окремі учні із різних країн. Ніхто не зможе зробити все, але кожен може зробити щось і якщо кожен щось робить, ми багато досягнемо разом!

 

Результати діяльності членів РГ

 

Як пройшов ЄТМ в Україні: тиждень втілених мрій про міста для людей

З 16 до 22 вересня у тисячах європейських міст відбулися акції, які показали переваги від розвитку велосипедної та пішохідної інфраструктури, громадського транспорту і привернули увагу до потреби зменшувати використання індивідуального автотранспорту. Українські міста не стояли осторонь, а взяли активну участь в Європейському тижні мобільності.

Детальніше: http://avk.org.ua/2016/09/yak-projshov-etm-v-ukrajini-tyzhden-vtilenyh-mrij-pro-mista-dlya-lyudej/

 

Понад 1 500 учнів України відсвяткували Європейський тиждень мобільності

З 16 по 22 вересня в Європі прокотилася хвиля заходів, пов’язаних із популяризацією стійкої мобільності, тісного зв’язку транспорту, планування міста та навколишнього середовища серед громадян. Організатори повідомляють, що цей рік був найуспішнішим для кампанії – офіційно зареєструвалися 2 427 міст з 51 країни. Серед них і 18 міст із України.

Детальніше: http://www.climateinfo.org.ua/content/ponad-1-500-uchniv-ukrajni-vidsvyatkuvali-evropeiskii-tizhden-mobilnosti

 

Активісти вимагають від КМДА навести лад зі смугами для громадського транспорту

Активісти громадського руху Екоцентр 21 вересня пікетували Київську міську державну адміністрацію з вимогою забезпечити нормальний рух у місті, звільнивши смуги для громадського транспорту від незаконних паркувань та руху автомобілів.

У ході пікетування КМДА активісти розіграли акцію-перфоманс #ЗвільниСмугу, під час якої показали типових киян, які щодня запізнюються на роботу через затори та погане функціонування смуг громадського транспорту. Коло центрального входу будівлі КМДА був встановлений триметровий дерев’яний автобус з пасажирами, думки яких нарешті мають стати очевидними київським управлінцям.

Детальніше: http://ecocenter.org.ua/aktyvisty-vymahayut-navesty-lad-zi-smuhamy-dlya-hromadskoho-transportu.html

У Києві відбувся воркшоп у рамках кампанії «Міста для життя»

У столиці 6 жовтня відбувся воркшоп у рамках кампанії «Міста для життя», мета якої – вирішення проблем сучасних мегаполісів та уповільнення глобальних змін клімату.  “Міста для життя” — це міжнародна кампанія для тих, хто хоче жити у зручних і живих містах, що працює над закликами до влади системно впроваджувати зелені рішення, створивши місцеві Кліматичні стратегії, які б включали зниження викидів і адаптацію до наслідків змін клімату.

Детальніше: http://cityforlife.org/2016/09/13/kyiv-application-ukr/

 

“Операція “Буффало” стартувала

О «Центр регіональних досліджень» за підтримки Національного екологічного центру України (НЕЦУ) в рамках проекту CFE II починає проект, який вже отримав неофіційну назву «Операція «Буффало». В ході цього проекту в селищі Орлівка, що розташовується в регіоні дельти Дунаю, буде створено експериментальне стадо водяних буйволів.

Детальніше: http://necu.org.ua/necu-pochynaye-operatsiyu-buffalo/

Зелені насадження найефективніше рятують міста від спеки – дослідження

Існує чітка залежність між приземною температурою житлових масивів Києва  та густотою зелених насаджень міських районів. Про це свідчать результати аналітичного дослідження «Адаптація до зміни клімату: зелені зони міст на варті прохолоди», підготовленого українськими вченими та екологами.

Детальніше тут https://hmarochos.kiev.ua/2016/09/20/zeleni-nasadzhennya-nayefektivnishe-ryatuyut-mista-vid-speki-doslidzhennya/

 

Кам’янське готове адаптуватися до зміни клімату

Екологічна організація «Голос Природи» завершила роботу над створенням плану заходів з адаптації громади міста Кам’янське до наслідків зміни клімату. Передбачені планом заходи спрямовані в першу чергу на запобігання локальному підтопленню територій, зниження теплового стресу та захист зелених насаджень міста. Кам’янське – одне з перших міст України, в якому розроблено план заходів з адаптації до зміни клімату.

Детальніше: http://www.climateinfo.org.ua/content/kam-yanske-gotove-adaptuvatisya-do-zmini-klimatu

 

Форум «Кліматична освіта 2016»: Вчитися вчити

З 10 по 12 серпня у Києві тривав перший форум «Кліматична освіта», організований громадськими організаціями «Світ освіт» та «Зелена хвиля» за підтримки Національого Екологічного Центру України. Захід для працівників формальної та неформальної освіти відвідала і наша журналістка Еліна Сардалова.

Детальніше: http://www.climateinfo.org.ua/content/forum-klimatichna-osvita-2016-vchitisya-vchiti

 

У Хмельницькому надрукували безкоштовні посібників з енергетичної освіти

Збірник тренінгів з енергетичної освіти для навчальних закладів створено у рамках проекту CLEEN (ЕСКОМ) за фінансування Європейського Союзу. Серед тем: альтернативна енергетика, зміна клімату, енергозбереження тощо. У посібнику є коментарі відомих експертів і детально показано, як проводити лекцію, розміщено посилання на сайт, де можна переглянути відео і завантажити готові презентації.

Детальніше: http://ye.ua/news/news_26247.html

 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6