УКМ сформував позицію стосовно запровадження системи торгівлі викидами (СТВ) в Україні

Система торгівлі викидами(СТВ) це інструмент, який перетворює викиди парникових газів на товар. Підприємства сектору отримують квоти на викиди і якщо їх викиди більші за квоти – дефіцит потрібно придбати в інших підприємств. В свою чергу, якщо підприємство вживає заходів зі скорочення викидів воно має можливість продати надлишкові квоти. В світі існує декілька система торгівлі викидами в різних країнах, які діють незалежно одна від одної. Найбільший ринок викидів розгорнутий в Європейському союзі. Україна мала можливість впливати на цей ринок через Механізм чистого розвитку (CDM), коли країни Євросоюзу фінансування проекти зі скорочення викидів в Україні щоб досягти виконати свої зобов’язання всередині ЄС. Європейська система торгівлі викидами зараз «мертва», ціна на квоти на стільки низька, що підприємствам їх купляти вигідніше ніж вживати заходів зі скорочення викидів. Також, ця система критикується громадськими організаціями через підтримку інвестицій в технології, які не ведуть до реального скорочення викидів.

Ознайомитись з документом: Позиція Української кліматичної мережі щодо запровадження системи торгівлі викидами (СТВ) в Україні (PDF)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6