Дайджест новин від УКМ за червень 2017

Анонс цікавих подій:
– «Зелена Хвиля» разом з Державною екологічною академією післядипломної освіти у партнерстві з Департаментом заповідної справи Мінекології проводять курси підвищення кваліфікації «Організація екскурсійної діяльності за методикою «Інтерпретація природи» для працівників природоохоронних територій, музеїв, ботанічних садів Південного регіону України. Курси відбудуться з 14 по 19 серпня 2017 р. на базі Херсонського державного університету. З питань участі звертайтесь до представників Зеленої Хвилі.
– Екодія пропонує підписати петицію за Київ без заторів.
– Підпишіть петицію WWF до Президента для захисту карпатських пралісів від знищення.
– 10-11 липня в Києві відбудеться семінар з планування сталої енергетики в містах, реєстрація тут.


– Оголошено Конкурс на участь у тренінгу з питань енергоефективності та енергозбереження для тих, хто працює з ОТГ (дедлайн – 6 липня)
У кінці серпня, швидше за все, відбудуться зустрічі за двома тематичними напрямками УКМ: Стала енергетика та Кліматична освіта. Ми радою ще думаємо як це організувати найкращим чином, чекайте окремого листа про це.
– Відкрито прийом презентацій на Велофорум Миколаїв 2017: https://velotransport.info/?p=6447
– Велопарад дівчат #KyivCycleChic 15 липня та велошкола з безпеки руху у шести районах Києва – 9 липня та 23 липня

Останні зміни законодавства:

  • Прийнято закон «Про комерційний облік комунальних послуг», який передбачає обов’язкове встановлення будинкових приладів обліку (лічильників) споживання теплової енергії, гарячої та холодної води в нежитлових (до 1 жовтня 2017 року) та житлових (до 1 жовтня 2018 року) будівлях. УКМ планує вебінар щодо наслідків від цього закону для громадян найближчим часом.
  • Прийнято закон “Про енергоефективність будівель”, які визначає процедуру видачі енергетичних сертифікатів для підтвердження класу енергоефективності будівель. Частина існуючих будівель повинна буде в обов’язковому порядку таку сертифікацію пройти; для інших така сертифікація буде обов’язковою під час операцій з нерухомістю.
  • Прийнято Законопроект 5598 Про Фонд енергоефективності. Це означає збільшення фінансування (з державного бюджету і міжнародних фондів) на енергоефективність у житлі. Більше про фонд: https://www.epravda.com.ua/publications/2016/12/1/612963/
  • 13 червня Президент підписав Закон про оцінку впливу на довкілля

Важливі новини Червня

  • 9-10 червня відбулася перша спільна нарада міністрів, які відповідають за питання енергетики та політики в кліматичній галузі. Під час цієї зустрічі міністри обговорили шляхи сприяння в напрямку переходу до низьковуглецевої економіки країн, які входять до Енергетичного Співтовариства, а також схвалили створення кліматичної робочої групи при Енергетичному Співтоваристві в складі міністрів або заступників міністрів, які відповідають за енергетику і клімат. Група збиратиметься двічі на рік і зосередиться на питаннях інтегрованої енергії і планування дій в кліматичній сфері серед Договірних сторін.

Діяльність членів УКМ

  • 24 червня, на території Національного експоцентру України фестиваль сонячного майбутнього ReAction, зібрав в одному місці все, що ми так любимо – сонце, свіже повітря, музика, велосипеди, «зелені» технології, арт-інсталяції. ReAction – перший в Україні фестиваль, що живиться від сонця.  На фестивалі вперше для широкої громадськості було представлено сценарій повного переходу економіки України на чисті відновлювані джерела енергії до 2050 року. У заході взяли участь представники НЕЦУ, АВК, ,Опора, Світ Освіт, Еколтава та інші організації УКМ.
  • Завершився інформаційний тур «Енергонезалежність – наша спільна справа!». Під час туру просвітницькою роботою з громадянами займались представники профільних громадських організацій, зокрема Екоклубу Рівне, НЕЦУ, Громадянської мережі ОПОРА, Світу Освіт, АВК та ряду інших організацій, які входять до Української кліматичної мережі. Завітавши до Херсону, Миколаєва, Одеси, Чернівців, Івано-Франківська та Ужгорода активісти розповідали про зміну клімату, енергоефективність та відновлювані джерела енергії.
  • З 1 по 6 червня за пдітримки УКМ в 11 містах України відбувся День Дій: від слів до дій! в рамках кампанії “Міста для життя”. Активісти, волонтери, та місцева громада показали на практиці, що таке зелені та сталі рішення, їх вплив на добробут та безпеку життя в рідному місті. Більше деталей щодо акцій є за посиланням: https://goo.gl/Bvx1wA
  • З 7 по 12 червня вперше відбувся кліматичний табір для школярів із різних міст України від Світ Освіт. 20 учасників віком від 13 до 16 років провели 5 днів у Карпатах у просторі Хата- майстерня. За чутками, Світ Освіт вже планує схожий табір на наступний рік, якщо ви зацікавлені приїхати чи допомогти з підготовкою – напишіть їм про це.
  • З метою популяризації відновлюваної енергетики в Україні Фонд ім. Гайнріха Бьолля в Україні разом з УМКА виготовили відеоролики про поширення ВДЕ в Україні. :
  1. Відновлювана енергетика – це автономність https://youtu.be/ppZjGVeSj6A
  2. Зелений тариф і його переваги https://youtu.be/RgxGLz9oX9M
  3. Ідея енергетичних кооперативів https://youtu.be/tIqENxMENUk
  • 23 червня у Кременчуці відбувся тренінг “Ефективне управління багатоквартирним будинком”. Організаторами виступили Громадська організація “ЕКОЛТАВА” у партнерстві з Управлінням ЖКГ та відділом енергоменеджменту й енергетики виконавчого комітету Кременчуцької міської ради. Тренінг був одним із завершальних заходів “Днів сталої енергії 2017” у Кременчуці, які тривали протягом трьох місяців у рамках підписання Угоди мерів.
  • 21-22 червня Агентство економічного розвитку м. Вознесенськ, які приєдналися до УКМ під час останніх зборів, проводили тренінг для енергоменеджерів південного регіону. https://goo.gl/SqQbBh
  • 26-28 червня відбулась піврічна зустріч Ради УКМ; в детальних нотатках зустрічі самостійно розібратися складно: https://goo.gl/eRPqcf Тому найближчим часом ми підготуємо короткий підсумок по роботі ради за 1 півріччя і планах на 2 півріччя.
  • 23 червня пройшов брифінг УКМ на тему “Енергетична політика і енергоефективність за участі Олександра Дячука (НАНУ), Анни Шумейко (РПР) та Антона Антоненка (DiXI-group). Нотатки зустрічі: https://goo.gl/pWpXFo
  • АВК підтримали воркшоп Сycling Cities в рамках фестивалю СANactions, де презентували відеоінсталяцію про Київ очима велосипедистів: http://avk.org.ua/2017/06/filmy-pro-velosypednyj-kyjiv-prezentuvaly-na-canactions-2017/
  • Дайджест від АВК про Велодень в укр. містах: https://velotransport.info/?p=6463

Нагадуємо, що ми завжди раді розказати про проекти та акції, які ви плануєте або вже втілили. Пишіть на пошту uсn@climategroup.org.ua  і ми розмістимо коротке резюме в місячному дайджесті.

Члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6