Житомир взяв курс на відновлювану енергетику аби стати кліматично нейтральним та позбутися енергозалежності

19 квітня команда Української Кліматичної Мережі та 350.org-Україна відправилися у тур до Житомира – першого українського міста, що офіційно планує перейти на 100 % відновлюваної енергії до 2050 року. Керівництво міста публічно заявило про це в червні 2018-го. Як Житомир рухається до цілі та що змінилося, дізнавалися у турі.

На сьогодні, 4 українських міста декларують перехід на відновлювану енергетику, у світі вже 55 країн мають цілі для повного заміщення вугільної та атомної енергетики. Чому в Україні Житомир став першим, та які основні кроки аби досягти мети і не стати популістами, запитуємо у міського голови – Сергія Сухомлина.
Шлях до модернізації міста і його енергосистеми почався з Плану Дій Сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР). Аби обліковувати кількість енергії, що споживає місто, запровадили одну із перших систем енергомоніторингу в комунальних закладах. Це неабияк допомогло при плануванні річного бюджету Житомира. Адже розуміючи скільки споживає теплової і електроенергії заклад у різні пори року при різних температурах – можна спрогнозувати суму комунальних платежів для нього порівняно з базовим роком.

Фото: Міський голова Житомира Сергій Сухомлин на зустрічі з журналістами під час туру

Перший крок для збільшення частки ВДЕ у енергобалансі міста – енергозбереження і енергоефективність. Тому у всіх 24-ох дитячих садочках і школах міста проводять комплексну модернізацію. Переважно за рахунок грантових та кредитних коштів.
Паралельно проходять перемовини з німецьким банком про залучення 12,5 млн євро додаткового фінансування для завершення комплексного утеплення всіх будівель шкіл і дитсадків Житомира.
Місто активно розвиває електротранспорт. Зараз відкривається тендер на закупівлю 49 нових тролейбусів, адже кожен новий такий транспортний засіб споживає на 30-40 % менше електроенергії. Вже відкрили 2 додаткових тролейбусних маршрутів і ще дві лінії плануються, аби поступово заміщувати транспорт на бензині.

“Це ефективно, безпечно, зручно і екологічно,” – зазначає Сухомлин.

Ведеться модернізація мереж Міськводоканалу, адже до цього втрати сягали 55% питної води, і це не враховуючи зношеності мереж і застарілого обладнання, що енергозатратне. Тож з 2019 почали прокладання нових мереж, будівництво очисних і каналізаційних споруд. Через 2 роки очікують практично нове підприємство водоканалу, що прогнозовано споживатиме на 30 % менше електроенергії.
Теплокомуненерго також у Житомирі підлягає оновленню: замінюють 15 км теплових мереж.

Але поки одна з найбільших родзинок у модернізації міста – це будівництво нової ТЕС на альтернативному паливі, що починається з вересня 2019-го. Очікується, що ТЕС вироблятиме теплову енергію за рахунок ВДЕ, і це зменшить тариф за тепло для житомирян. Це має бути дешевше ніж використання імпортованого газу. Додатково ТЕС має виробляти електричну енергію для комунальних установ.
Інша ТЕС на альтернативному паливі буде на базі комунального підприємства. Їх будівництво також за рахунок кредитів та грантів, зокрема від ЄБРР.
Ці заходи дозволяють зменшити споживання газу в енергобалансі міста приблизно на 40 % – стверджує міський голова та виробляти електроенергію з відновлюваних джерел енергії для комунального сектору.

Будують у Житомирі як малі так і великі сонячні електростанції. Одна з них буде зведена на комунальній установі, її потужність 11 МВт електричної енергії. Для цього залучено грант 3 млн євро. Нова СЕС може повністю задовольнити потреби в електроенергії Теплокомуненерго та підприємство водоканалу ( 6 Мвт та 5 Мвт споживання відповідно).

Фото: домашня СЕС у Житомирі

На полігоні відходів вже кілька років спалюють метан виробляючи біогаз. Це дозволило на 50 % зменшити кількість вивільненням метану в атмосферу на полігоні. Біогаз зі звалища трансформують в електроенергію та продають. Пожеж на полігоні більше немає.
Замінюють величне освітлення на світлодіодне (12 тис. ліхтарів замінено,ще чекають близько 1000 шт), адже його якість більша, срок експлуатації довший, а споживання енергії від 40 до 60 % менше порівняно з лампами розжарювання. Заміна проходить також за рахунок кредитних коштів. Але вигода в тому, що ліхтарі вже економлять, і збережену на комуналці суму можна направляти на покриття кредиту – ділиться досвідом Сергій Іванович.

Але все ж таки частка відновлюваної енергії у галузі електроенергетики Житомира все ще зовсім невелика, менше 0,5 %.
Але міський голова переконує, про 100 % ВДЕ зарано говорити зараз, попереду ще велика робота по зменшенню споживання електроенергії великими промисловими підприємствами. Коли значної економії енергоресурсів буде досягнуто і в цьому секторі – Житомир розпочне стрімко нарощувати кількість об’єктів ВДЕ в балансі міста.
Міський голова пояснює, ціль 100% ВДЕ має дві обов’язкові підцілі – з одного боку розвиток енергоефективності, з іншого нарощування частки відновлюваної енергетики у місті, що замінить вугілля та газ.
Тренди відновлюваної енергетики підхоплює обласна влада. В області діє друга в Україні програма підтримки домашніх СЕС, що передбачає компенсацію до 30 % вартості електростанції. Завдяки дії програми на Житомирщині побудовано орієнтовно 100 приватних СЕС потужністю до 30 Квт. З них, близько 45 у Житомирі.
Ми не можемо завершити зустріч з Сергієм Сухомлином не задавши ключове питання:

Переважна більшість інвестицій у місто – це грантове іноземне фінансування. Чому саме Житомиру вдається залучати мільйони тисяч євро, а інші міста проходять важкий шлях відмов?

Мер відповідає і радить своїм колегам наступне:

Для залучення інвестування ключовим є:

  • Підтвердження того, що керівництво міста має чіткий план розвитку і стратегію.
  • Проактивність керівництва, готовність до інновацій та надійне партнерство
  • Підтверджений досвід реалізації проектів та надійна команда муніципалітету.

Нагадаємо, результати звіту «Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року», який був оприлюднений 24 жовтня 2017 року «Інститутом економіки та прогнозування» НАНУ за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні стверджує, що Україна має всі можливості до 2050 року відмовитись від викопного палива і довести частку «зеленої» енергії у забезпеченні своїх енергопотреб до 91%.
Згідно звіту Держенергоефективності, з початку 2015 року в Україні встановлено 1307 МВт потужностей відновлюваної енергетики та інвестовано 1,2 млрд євро. Але це поки лише близько 3 % в загальному енергобалансі країни. Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року передбачає 10,1% ВДЕ до 2019 року та 11 % – до 2020 р. Реальна частка у 2017 становила 6,7 % ВДЕ в енергобалансі країни.

Маргарита Мостова, Українська Кліматична Мережа 

Фото: Юлія Пашковська

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6